Gay Village Tilburg: een gay ghetto?

Krijgt Tilburg krijgt een aparte wijk voor de roze medemens, afgeschermd van de boze buitenwereld door hekken? Als het aan projectontwikkelaar Blauwhoed ligt wel, in het noorden van de stad, op ‘een volledig omheind terrein waar homo’s zich veilig voelen’, aldus de projectontwikkelaar. COC Nederland ziet er niets in: zo’n wijk is geen oplossing voor het veiligheidsprobleem. Daar moet worden aangepakt door de politie en via voorlichting op scholen.

COC Tilburg en Gaycafé Lollipop hebben zelfs ‘geschokt gereageerd’, meldt Omroep Brabant. Het plan ‘geeft me het gevoel van hoe de Joden werden weggezet tijdens de Tweede Wereldoorlog’, zei kroegeigenaar René van Gorp. Paul Borger van COC-Tilburg zegt dat we ‘verkeerd bezig zijn als homoseksuelen vanwege de veiligheid uit de samenleving moeten stappen.’ Van Gorp: ‘Ik dacht eerst dat het om een stunt ging voor Roze Maandag’ (21 juli tijdens de Tilburgse kermis).

Ik vind het een bespottelijk idee plan, zo’n gay ghetto. Wèg diversiteit, multi-samenleving, tolerantie. Het is vast het wel eens leuk om te fantaseren over een roze Waddeneiland alleen ‘voor ons’. Noord-Amerikaanse steden kennen dat afzonderen wel, met wijken als Chinatown, Little Italy, Gay Village. Ik was een keer in Toronto en sliep in een bed-and-breakfast in de Gay Village: een straat met zijstraten, waar alles roze was, tot de wasserette aan toe. Allemaal lief een aardig, maar één straat verderop moest je het niet in je hoofd halen om met je vriendje gearmd over straat te lopen.

Het lijkt aanlokkelijk en ‘handig’, zo’n wijk waar we ‘entre nous’ kunnen zijn, maar wat gebeurt er zodra je buiten de hekken komt? Ik vind het een onzalig plan en hoop dat het héél snel ergens onderin een la verdwijnt!

Lees ook:Gay Village Tilburg blijkt stunt Roze Maandag
Lees ook:NOS en NRC boos op Tilburg vanwege Gay Village
Lees ook:Reguliersdwarsstraat Amsterdam moet groene oase worden: Secret Village
Lees ook:Maandelijks Roze buurtborrel Pink Noord
Lees ook:Maandelijks Roze buurtborrel Pink Noord

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>