Overwinning voor Brazilië: discriminatie van mensen met hiv wettelijk strafbaar

Aan de vooravond van het WK voetbal beleeft Brazilië alvast een overwinning: discriminatie van mensen met hiv is vanaf nu wettelijk strafbaar. President Dilma Rousseff ondertekende deze week een nieuwe wet waarin het discrimineren van mensen met hiv in Brazilië strafbaar wordt gesteld. De straf kan oplopen tot vier jaar hechtenis. De wet verbiedt het om studenten, werknemers en zorgbehoevenden met hiv te belemmeren in hun studie, werk of het krijgen van gezondheidszorg. Ook het ongewenst openbaren van iemands hiv-status aan derden wordt met de wet strafbaar. Een belangrijke stap voorwaarts voor mensen met hiv in Brazilië, vindt het Aids Fonds. In het land, dat momenteel toeleeft naar het WK voetbal, leven naar schatting meer dan 600.000 mensen met hiv of aids (bron: persbericht).

De komst van de wet werd op 24 mei gevierd voor het iconische Cristo Redentor beeld in Rio de Janeiro. Tijdens het evenement werd stilgestaan bij het internationale respect voor mensenrechten. Het evenement vormde een onderdeel van de Zero Discrimination campagne van UNAIDS. Een campagne dat streeft naar het elimineren van iedere vorm van discriminatie dat indruist tegen het universele recht op een waardig, productief en menselijk bestaan. Hoewel Brazilië economisch groeit, staat het land ook bekend om zijn grote sociale ongelijkheid. Die wordt in het bijzonder gevoeld door LHBT’ers. Ondanks de wettelijke bescherming van hun rechten, ondervinden zij in grote mate stigmatisering en fysiek geweld. Dit maakt dat zij extra kwetsbaar zijn voor het oplopen van hiv, mede doordat angst voor discriminatie een vrije toegang tot gezondheidszorg in de weg staat. De strafbaarstelling van discriminatie van mensen met hiv is juist voor deze groep zeer welkom, maar ook nu zal de praktijk het positieve effect moeten uitwijzen. Het Aids Fonds steunt een nationaal LHBT-project in Brazilië dat onderdeel is van het ‘Bridging the Gaps’-programma. Het project zorgt er onder meer voor dat de wetgeving voor LHBT’ers daadwerkelijk wordt nageleefd, en stimuleert de toegankelijkheid van hiv-zorg.

Lees ook:Aids Fonds lanceert de #dutchkiss uit solidariteit met LHBT’ers
Lees ook:Aids Fonds campagne ‘Sluit hiv uit, niet de mensen met hiv’
Lees ook:Aids Fonds trekt miljoen uit voor homomannen
Lees ook:Aids Fonds haalt recordbedrag binnen met piemelboot
Lees ook:Nog altijd angst en onwetendheid over hiv

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>