Aids Fonds lanceert de #dutchkiss uit solidariteit met LHBT’ers

Aids Fonds lanceert de #dutchkiss uit solidariteit met LHBT’ers. Wereldwijd heeft slechts een op de tien mannen die seks hebben met mannen toegang tot voorlichting, hiv-tests en behandeling. Door anti-homowetten en stigmatisering wordt hun recht op gezondheidszorg bedreigd, terwijl juist zij een hoog risico lopen op hiv. Het Aids Fonds komt op voor dat recht en lanceert uit solidariteit met LHBT’ers over de hele wereld de #dutchkiss in een video. Een internationaal symbool voor het universele recht op respect, vrije partnerkeuze en zorg. Het Aids Fonds roept mensen op mee te doen en deze Valentijns boodschap te delen: Let’s fight Intolerance with Love. Let’s spread the #dutchkiss (bron: persbericht).

‘Te veel homo- en bi-mannen in de wereld durven of kunnen niet naar een arts. Omdat zij bang zijn voor vernedering, afwijzing of zelfs geweld vanwege hun seksuele geaardheid of omdat hulpverleners bang zijn voor vervolging’, zegt Ton Coenen, directeur van het Aids Fonds. ‘Dit geldt voor LHBT’ers in Rusland, het land met ’s werelds snelst groeiende hiv-epidemie, maar ook voor homo’s in landen als Nigeria, Oeganda en India.’ Het Aids Fonds heeft minister Schippers van Volksgezondheid en premier Rutte gevraagd om tijdens de Winterspelen in Rusland aandacht te vragen voor de bedreiging van het mensenrecht op gezondheidszorg. Coenen roept de regering op dit te doen in alle landen waar anti-homowetten dat recht belemmeren. Ook tijdens de handelsmissie naar Nigeria die minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking later dit jaar op haar agenda heeft staan.

Onderzoek toont aan dat stigmatisering en discriminatie van LHBT’ers leidt tot een groei van de hiv-epidemie en dat meer rechten en minder stigma’s leiden tot minder hiv. Nederland moet ook daarom blijvend opkomen voor de rechten van homo- en bi-mannen in landen waar de hiv-epidemie onnodig toeneemt. Coenen: ‘Iedereen heeft recht op respect en vrije partnerkeuze, het recht op zorg is een mensenrecht. Wetten en stigma’s die dat belemmeren, moeten van tafel.’ In 76 landen is seks met een persoon van hetzelfde geslacht strafbaar. Daarmee wordt het werk van hulpverleners direct bedreigd. Alleen al het geven van voorlichting over veilige seks kan strafbaar zijn.

Zoals in Oeganda, waar de directeur van de door het Aids Fonds gesteunde organisatie Spectrum eind vorig jaar werd gearresteerd. Hij is inmiddels op vrije voeten in afwachting van zijn rechtszaak, maar kan niet naar huis, want hij heeft dreigementen ontvangen dat dan zijn huis in brand wordt gestoken. Het Aids Fonds steunt initiatieven en organisaties zoals Spectrum die zich inzetten tegen criminalisering en stigmatisering en zich hard maken voor betere hiv-zorg voor de meest kwetsbare groepen en voert nationaal en internationaal lobby voor hun rechten. Met ‘the Dutch Kiss’ vraagt het Aids Fonds Nederlanders mee te doen en een met de #dutchkiss een positieve Valentijnsboodschap te delen uit solidariteit met LHBT’ers wereldwijd.

Lees ook:Fighting for Tolerance: Aids Fonds in de boksring met Poetin en Mugabe tijdens Canal Parade
Lees ook:Aids Fonds trekt miljoen uit voor homomannen
Lees ook:Aids Fonds: ‘Dreigende anti-homowetgeving in Oeganda heeft dramatische gevolgen’
Lees ook:Aids Fonds sluit zich aan bij manifestatie tegen Russisch galaconcert
Lees ook:Veel mensen hebben hiv en weten dat niet

1 Reacties // Reageer

One thought on “Aids Fonds lanceert de #dutchkiss uit solidariteit met LHBT’ers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>