Veel homo vluchtelingen nog altijd teruggestuurd

Veel homoseksuele vluchtelingen worden nog steeds naar hun eigen land teruggestuurd, omdat ze tegenover ambtenaren van de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) niet durven te praten over hun geaardheid. Daarover trekt de roze moslimorganisatie Secret Garden aan de bel in de NRC. Peter Herfst, psycholoog bij Secret Garden, zegt dat slecht een zeer kleine minderheid zijn geaardheid durft op te biechten aan de IND. ‘Asielzoekers praten in het eerste contact uit angst niet over hun geaardheid.’

Asielzoekers uit landen waar zware straffen op homoseksualiteit staan (soms zelfs de doodstraf), kunnen asiel in Nederland krijgen, maar dan moeten zij wel zelf aannemelijk maken dat zij homoseksueel zijn. Sommige beslissingsambtenaren missen de kennis en het inzicht om dat vast te kunnen stellen, aldus Herfst. De IND doet zelf geen psychologisch onderzoek naar homoseksualiteit van asielzoekers, zeg een woordvoerder van de IND; ‘Dat valt onder medisch onderzoek en kan niet worden gebruikt voor de vaststelling van iemands seksuele oriëntatie.’

Lees ook:Zaterdag 21 november bijeenkomst over veiligheid LHBT-vluchtelingen in AZC’s
Lees ook:Seret Garden zoekt onderdak voor 18 roze vluchtelingen
Lees ook:Hoe bewijs je dat je homo bent? Debat over homoseksualiteit in de asielprocedure
Lees ook:Steun gevraagd voor Secret Garden
Lees ook:Secret Garden heeft weer ontmoetingsplek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>