Asielverzoeken homo’s vaak afgewezen op grond van vooroordelen

Asielverzoeken van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en interseksuele (LHBTI) asielzoekers worden in Europa – ook in Nederland – vaak afgewezen op grond van vooroordelen en stereotypen. Dat concluderen onderzoekers van COC Nederland en de Vrije Universiteit Amsterdam in het onderzoek Fleeing Homophobia, dat maandag 5 september 2011 in Amsterdam wordt gepresenteerd. Het onderzoek kwam mede tot stand dankzij steun van de Europese Commissie  (bron: persbericht).

 

Sabine Jansen (COC) en prof. Thomas Spijkerboer (Vrije Universiteit Amsterdam) onderzochten het afgelopen jaar hoe landen van de Europese Unie (EU) omgaan met asielverzoeken van LHBTI asielzoekers die hun moederland zijn ontvlucht uit vrees voor vervolging vanwege hun seksuele oriëntatie of gender identiteit. Uit het onderzoek blijkt dat EU-lidstaten regelmatig asielverzoeken afwijzen op grond van vooroordelen en stereotypen.

 

Zo wordt niet geloofd dat een asielzoeker homo is, omdat hij zich niet ‘nichterig’ genoeg gedraagt, wordt van een lesbische vrouw verwacht dat ze precies weet welke straf er in haar land op lesbische seks staat en wordt asiel geweigerd omdat mensen zich niet in de homo- of lesbische scene begeven. ‘De geloofwaardigheid van asielaanvragen hoort niet te worden beoordeeld op basis van stereotype opvattingen’, aldus de onderzoekers.

 

Veel Europese landen eisen van asielzoekers dat zij hun seksuele oriëntatie of gender identiteit in het land van herkomst geheim houden om op die manier aan homo- of transfoob geweld te ontkomen. Europese overheden – ook Nederland – sturen hen op deze wijze terug de kast in. ‘Europese landen ondersteunen op deze manier homo- en transfobie; asielzoekers mogen niet de kast in gestuurd worden’, stellen de onderzoekers.

 

Ook blijkt uit het onderzoek dat bij de beslissing op asielverzoeken onvoldoende rekening wordt gehouden met het feit dat homoseksualiteit in veel landen strafbaar is. ‘Asielzoekers uit zulke landen moeten in beginsel asiel krijgen’, aldus de onderzoekers. Vicevoorzitter Wouter Neerings van COC Nederland: ‘Het COC zal de komende tijd samen met onze Europese partnerorganisaties bij Europese overheden aandringen op een asielbeleid dat LHBTI’s beter beschermt. Ook de Nederlandse regering zullen wij op de bovengenoemde drie punten aanspreken.’

Lees ook:Orale seks niet zonder gevaar
Lees ook:Europees onderzoek naar PrEP-behoefte
Lees ook:Veel homo vluchtelingen nog altijd teruggestuurd
Lees ook:COC wil homovriendelijker asielbeleid
Lees ook:COC: ‘EU, meevaren tijdens de Pride is niet genoeg, kom in actie!’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>