Super-hiv is een fabeltje

De verhalen over een super-hiv lijken uit het land der fabelen te komen. Dat meldt de Hiv Vereniging Nederland (HNV). Bij een superinfectie raakt iemand geïnfecteerd met meerdere varianten van hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. Jarenlang werd ervan uitgegaan dat dit een risico vormde voor mensen met hiv, maar in de praktijk blijkt het allemaal wel mee te vallen. Over de hele wereld zijn twintig gevallen bekend van super-hiv. Volgens de HVN is zo’n infectie alleen mogelijk wanneer je binnen een paar uur tijd met meerdere virusvarianten wordt besmet.  

 

Herinfectie blijkt dus een zeldzaam fenomeen te zijn. De angst bestond dat succesvolle combinatietherapieën daardoor op slag niet meer zouden werken. Herinfectie is bijna niet mogelijk, omdat hiv-medicatie vergelijkbaar is met PEP: een pillenkuur die binnen 72 uur na onbeschermde seks het virus uit het lichaam weet te houden. Een werkzame combinatietherapie maakt de viral load (het aantal virusdeeltjes in het bloed) undetectable: zo gering, dat het aantal amper nog te tellen is.

Lees ook:Studie: betere afweer hiv-patiënt
Lees ook:Levensverwachting mensen met hiv ‘bijna normaal’
Lees ook:Aantal mensen met hiv neemt toe
Lees ook:Aids dertig jaar geleden ontdekt
Lees ook:Een op de vijf Britten niet blij met lengte eigen piemel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>