Aids Memorial Day 2011

IMG_20160524_151221Zaterdag 21 mei 2011 vindt voor de 29e keer Aids Memorial Day plaats, de dag waarop de duizenden mannen, vrouwen en kinderen worden herdacht, die sinds 1982 zijn overleden aan de gevolgen van aids (2013: klik hier): niet alleen in Nederland, maar ook de miljoenen mensen die wereldwijd eraan zijn overleden en nog steeds overlijden.  Aids Memorial Day vindt plaats in de Dominicuskerk, Spuistraat 12 in Amsterdam. De bijeenkomst  begint om 17 uur (deur open 16 uur). De herdenking is voor iedereen toegankelijk met rituelen waaraan mensen van uiteenlopende afkomst kunnen deelnemen, zoals een  rood lint met brandende kaarsjes en herdenkingskilts.

 

Vertegenwoordigers van alle werelddelen steken een kaars op voor de mensen die in hun continent zijn overleden aan de gevolgen van aids. Na sprekers en voordrachten, onder ander van Dominee Gremdaat, zijn de namen van de overledenen hoorbaar in een twintig minuten durende litanie: ieder jaar een indrukwekkend moment. De dienst wordt traditioneel afgesloten met gezamenlijk zingen van ‘The Rose’ van Bette Midler uit de gelijknamige film over Janis Joplin, een song die tegenwoordig geldt als ‘het volkslied van de strijd tegen aids’. Daarna loopt iedereen met witte ballonnen van de kerk over het Singel naar de Torensluisbrug, om ze daar de lucht in te laten zweven, als symbool voor ‘loslaten’.

Lees ook:Aids Memorial Day 2009
Lees ook:Aids Memorial Day 2010
Lees ook:Aids Memorial Day 2008
Lees ook:Aids Memorial Day ook in Maastricht
Lees ook:Candlelight Memorial volgt Aids Memorial Day op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>