Aids Memorial Day 2010

IMG_20160517_101747Zaterdag 29 mei 2010 is het Aids Memorial Day (2013: klik hier). Op deze dag worden de duizenden mannen, vrouwen en kinderen herdacht, die sinds 1982 in Nederland zijn overleden aan de gevolgen van aids, maar ook de miljoenen mensen die wereldwijd eraan zijn overleden en nog steeds overlijden.  Aids Memorial Day vindt plaats in de Dominicuskerk, Spuistraat 12 in Amsterdam. Het memorial begint om 17 uur (deur open 16 uur).

 

Voor het eerst komt er een moslim spreken: een vertegenwoordiger van de roze moslimorganisatie Secret Garden zal vertellen over islamitische vrienden die hij aan aids heeft verloren. Een buikdanser brengt in oriëntaalse stijl een eerbetoon aan de overledenen. De herdenking is voor iedereen toegankelijk met rituelen waaraan mensen van uiteenlopende afkomst en cultuur kunnen deelnemen, zoals een groot rood lint met brandende kaarsjes, herdenkingskilts en het hardop voorlezen van de namen van gestorven dierbaren in een 20 minuten durende litanie. De dienst wordt traditioneel afgesloten met gezamenlijk zingen van ‘The Rose’ van Bette Midler (klik hier voor filmpje) uit de gelijknamige film over Janis Joplin, een song die  is uitgegroeid tot internationale aidshymne. Daarna loopt een stoet met witte ballonnen naar de Torensluisbrug, om ze daar de lucht in te laten zweven, als symbool voor loslaten. Het Hivcafé Amsterdam, Eerste Helmersstraat 17, organiseert van 18.30 tot 22.00 uur een nazit.

Lees ook:Aids Memorial Day 2011
Lees ook:Aids Memorial Day 2009
Lees ook:The Rose: Song of Aids Memorial Day
Lees ook:Aids Memorial Day 2008
Lees ook:Aids Memorial Day ook in Maastricht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>