Turkse homo arbiter naar de rechter

Een Turkse homoseksuele voetbalscheidsrechter stapt naar het Europese gerechtshof om gedaan te krijgen dat hij weer wedstrijden mag fluiten. Halil Ibrahim Dincdag werd twee jaar geleden geschorst vanwege zijn seksuele geaardheid. Dankzij de inzet van PvdA Europarlementariër Emine Bozkurt mocht hij   toch twee wedstrijden fluiten. Naar eigen zeggen werkt de Turkse voetbalbond hem ‘op alle mogelijke manieren tegen’.

 

Hij mocht geen duels meer leiden omdat hij als homoseksueel was geweigerd voor de militaire dienst. Om mee te doen aan de jaarlijkse scheidsrechter tentamens en fitnesstesten was er een bepaling dat scheidsrechters in militaire dienst moeten zijn geweest. Dincdag mocht er niet aan niet meedoen, omdat hij was afgekeurd, en kon daardoor zijn beroep niet uitoefenen. Bozkurt kreeg lucht van deze zaak en schreef een brief naar de erevoorzitter van de Turkse voetbalfederatie en vice-voorzitter van de UEFA, Senes Erzik. Zij meldde dat die discriminerende bepaling zou zijn afgeschaft. Toch staat Dincdag nog steeds op non-actief en stapt nu dus naar de rechter in Straatsburg.

Lees ook:Turkije: homoseksuele scheidsrechter krijgt schadevergoeding
Lees ook:Brendan Eich alweer weg bij Mozilla na ophef over homohuwelijk
Lees ook:Krijgt Turkije eerste homo-burgemeester?
Lees ook:Roze Zaterdag Den Bosch: bijval voor pastoor Geertjan van Rossem
Lees ook:Griekenland stuurt Iranese homo niet terug

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>