Orale seks kan keelkanker veroorzaken

Een sensatieverhaal, bangmakerij, in ieder geval een opmerkelijk bericht: moralisten zullen ervan smullen en met het geheven vingertje in de rondte zwaaien. Een virus dat ontstaat door orale seks kan keelkanker veroorzaken. Het humaan papillomavirus is een grotere risicofactor voor deze kanker dan roken of drinken. Dat concludeert de John Hopkins University in het Amerikaanse Baltimore na een studie onder driehonderd mensen. Mensen die met meer dan zes verschillende seksuele partners het genoegen hadden, lopen bijna negen maal zoveel risico op keelkanker. Met een orale infectie met het humaan papillomavirus is de kans op keelkanker zelfs 32 keer zo groot. Onder de deelnemers was 72 procent met het virus besmet. Het virus wordt overgedragen door orale seks, maar de onderzoekers sluiten niet uit dat het ook door zoenen kan worden overgedragen.

 

De meeste mensen vertonen geen lichamelijke symptomen, als ze met het virus zijn besmet. Het humaan papillomavirus (HPV) kan abnormale celgroei van huid en slijmvliezen teweegbrengen en wratten veroorzaken. HPV kan ook baarmoederhalskanker veroorzaken. Er zijn zo’n honderd verschillende typen HPV bekend, waarvan ongeveer dertig worden gezien als een soa. Sommige typen veroorzaken genitale wratten en wratten op de stembanden, andere typen kunnen leiden tot tumoren, zoals baarmoederhalskanker. HPV is de meest voorkomende soa: ongeveer 80% van alle mensen is er ooit mee besmet geweest. In Nederland is onlangs een inentingcampagne tegen baarmoederhalskanker gestart voor meisjes van 12 jaar. Of die vaccinatie ook bij keel -en mondkanker werkt, moet nog onderzocht worden.

Lees ook:Berichten over gevaar orale seks overdreven
Lees ook:Orale seks niet zonder gevaar
Lees ook:Toch grotere kans op keelkanker bij orale seks?
Lees ook:Keelkanker door orale seks verzesvoudigd in twintig jaar
Lees ook:Seks veroorzaakt meer keelkanker

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Orale seks kan keelkanker veroorzaken

  1. Pingback: Baarmoederhalskanker ook bij lesbo’s | Gay

  2. Pingback: Orale seks taboe in woordenboek | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>