Berichten over gevaar orale seks overdreven

‘Berichten over pijpen en beffen dienen genuanceerd te worden’. Dat meldt de collega blogger op seks.blog bemoedigd. In de media, ook op seks.blog en gay.blog, verschenen berichten dat orale seks gevaarlijk zou zijn: het zou keelkanker kunnen veroorzaken. Soaids (de website van Soa Aids Nederland) meldt dat rol van orale seks bij keelkanker ‘onduidelijk’ is. Boosdoener is HPV, het humaan papillo virus, dat seksueel overdraagbaar is. Maar kanker aan de keelamandelen komt in minder dan 1 op de 100.000 mensen voor, terwijl veel meer mensen met een HPV-infectie rondlopen.

‘Bijna alle mensen komen ooit wel in contact met dit virus, zonder kanker te krijgen. Er is dan ook geen wetenschappelijke onderbouwing voor de uitspraak dat orale seks levensgevaarlijk is’, aldus SoaAids. Bij een zeer klein percentage mensen blijft het virus wel in het lichaam aanwezig: op de langere termijn kan dit virus betrokken raken bij de ontwikkeling van kanker, bijvoorbeeld anuskanker en baarmoederhalskanker. Daarom krijgen meisjes op 12-jarige leeftijd tegenwoordig een HPV-vaccinatie. Bij seks, ook orale seks, kunnen wel soa’s worden overgedragen.

Lees ook:Toch grotere kans op keelkanker bij orale seks?
Lees ook:Orale seks niet zonder gevaar
Lees ook:Orale seks kan keelkanker veroorzaken
Lees ook:Seks veroorzaakt meer keelkanker
Lees ook:Keelkanker door orale seks verzesvoudigd in twintig jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>