Oscarnominatie voor lesbodocumentaire

De film ‘Freeheld’ is genomineerd voor een Oscar in de categorie ‘Beste korte documentaire’. De film gaat over de lesbische agent Laurel Hester in de Amerikaanse staat New Jersey, die krijgt te horen dat ze terminale kanker heeft. Ze probeert haar bij mekaar gespaarde pensioentje over te zetten op naam van haar vriendin Stacie Andree. Iets wat bij heterokoppels wel kan, maar niet bij homo’s en lesbo’s. Daarop gaat Hester de laatste tijd die haar resteert de juridische strijd aan tegen de autoriteiten. Bekijk de op zich al aangrijpende trailer van de film.

Het is een waar gebeurd verhaal: in 2004 hoorde Hester dat ze longkanker had en nog maar kort te leven zou hebben. Ze gaf documentairemaakster Cynthia Wade alle ruimte. Daardoor is te zien hoe Hester steeds zieker wordt, hoe haar omgeving reageert, maar ook hoe ze in de rechtbank verbeten strijd voor haar rechten. Ze overleed in 2006. Negen maanden na haar dood besloot het Hooggerechtshof in New Jersey dat voortaan ook homostellen hun pensioen aan elkaar kunnen nalaten. Het werd de derde staat in heel Amerika die dit toelaat, dus er is nog veel werk aan de winkel in de rest van het land. De documentaire van 38 minuten heet ‘Freeheld’, omdat de leden van de commissie die de pensioenbetalingen beoordelen ‘freeholders’ worden genoemd.

Lees ook:Lesbodocumentaire krijgt Oscar
Lees ook:Julianne Moore: ‘the fight goes on, ook als homohuwelijk erdoor is’
Lees ook:Freeheld: film over lesbisch liefdesdrama en strijd tegen sociaal onrecht
Lees ook:Politie onderzoekt dood Joan Rivers
Lees ook:Queer Palm 2016 voor ‘Les Vies de Thérèse’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>