Queer Palm 2016 voor ‘Les Vies de Thérèse’

IMG_20160516_144309De Queer Palm 2016 van het filmfestival van Cannes is zaterdag gegaan naar de documentaire ‘Les Vies de Thérèse‘ van de Fransman Sébastien Lifshitz. De roze prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan de film die het thema LGBT het beste verbeeldt. De documentaire gaat over de laatste dagen van Thérèse Clerc, die zich inzette voor gelijke homorechten.

Ze overleed in februari op 88-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Ze vroeg aan Lifshitz om haar laatste dagen te filmen ‘om de fysieke degradatie en de dood zonder taboes te laten zien.’ In 1968 scheidde Clerc van haar man ‘omdat ze zich verveelde’ en ‘koos ervoor’ m op haar veertigste homoseksueel te worden ‘als gebaar van militantisme’. Vorig jaar ging de roze palm naar de film Carol van de Amerikaan Todd Haynes. De coming-out film ‘Gabber lover‘ van de Franse Anna Cazenave-Cambet kreeg de Queer Palm voor korte films.

Lees ook:Zuid-Afrikaanse film Skoonheid krijgt Queer Palm 2011
Lees ook:Eerste Roze palm voor horrorkomedie
Lees ook:Queer Palm op Cannes Filmfestival voor lesbische liefdesfilm VS
Lees ook:Filmfestival Cannes krijgt Roze Palm
Lees ook:Première ‘Skoonheid’ in Rialto

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>