Verdeeldheid binnen Anglicaanse kerk om ‘homohuwelijk’

IMG_20160516_131745De Anglicaanse kerk is op zijn zachtst gezegd niet te spreken over de Amerikaanse tak, de Episcopaalse kerk. In Amerikaanse staten waar het ‘homohuwelijk’ is gelegaliseerd, kunnen koppels van hetzelfde geslacht ook in de kerk trouwen. De Anglicanen staan lijnrecht tegenover de liberale Episcopaten. Voor het merendeel van de Anglicaanse kerkleiders blijft het ‘homohuwelijk’ taboe.

‘De traditionele doctrine van de Anglicaanse kerk beschouwt het huwelijk als een levenslang verbond tussen een man en een vrouw’, meldt het hoogste bestuursorgaan van de kerk in een persbericht.  Openstelling van het huwelijk ligt ook gevoelig richting Afrikaanse landen, vaak nog met anti-homowetten die uit het Victoriaanse koloniale verleden stammen. Leiders van verschillende Anglicaanse kerken zijn op dit moment in Engeland bijeen. Gevreesd werd dat de kerkleiders tot een kerkscheuring zouden beslissen, maar dat lijkt van de baan. De Episcopaten blijven deel uitmaken van de Anglicaanse kerk, maar worden wel gestraft: de Amerikaanse tak mag bijvoorbeeld niet deelnemen aan beslissingen over de geloofsleer en het functioneren van de kerk.

 

Lees ook:Gezamenlijk statement Paus en hoofd Russisch Orthodoxe Kerk tegen ‘homohuwelijk’
Lees ook:Schotse Episcopale Kerk keurt homohuwelijk goed
Lees ook:Homohuwelijk erdoor in Engeland en Wales
Lees ook:Scheuring Anglicaanse Kerk vanwege homo’s
Lees ook:Episcopal Church VS trotseert Anglicaanse kerk en houdt vast aan gelijke LGBT-rechten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>