‘Homohuwelijk’ speelde geen rol bij Paars-1, maar wel bij Paars-2

In het eerste kabinet van paars (1994-11998) hebben ‘immateriële zaken’ als euthanasie en openstelling van het huwelijk geen rol gespeeld. Pas in het tweede Kabinet-Paars gingen deze kwesties op aandringen van toenmalig regeringspartij D66 een rol spelen. Dat zei Wim Kok tijdens de perspresentatie van het boek ‘Een doodgewoon kabinet – Acht jaar Paars 1994-2002‘ op 24 september in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

De PvdA-er Wim Kok was premier van beide kabinetten met PvdA, VVD en D66. Volgens hem was in 1994 economisch herstel en terugdringen van de de toen hoge werkloosheid topprioriteit voor PvdA en VVD. Dat veranderde bij de vorming van Paars-2: volgens Kok had D66 het zelfs als voorwaarde gesteld om mee te doen aan de coalitie. Per 1 januari 1998 werd het geregistreerd partnerschap ingevoerd en op 1 april 2001 werd het huwelijk opengesteld voor koppels van hetzelfde geslacht. Nederland was daarmee het eerste land ter wereld.

Lees ook:Roze kiezers willen paars kabinet
Lees ook:Minister droeg paars op Dag tegen homofobie
Lees ook:Paarse vrijdag tegen homofobie op 13 december
Lees ook:Paarse Vrijdag 2014 – tegen homofobie op school
Lees ook:Amerikanen dragen paars tijdens GLAAD Spirit Day

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>