Tutu verovert de homoharten in San Francisco

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

Aartsbidsschop Desmons Tutu, een vooraanstaande en zeer gerespecteerde wereldkerkleider heeft de homogemeenschap in San Francisco zijn excuses aangeboden voor de manier waarop de Kerk homo’s boycot. Dat deed hij ook al in een interview in december met de Britse BBC. Hij heeft ook spijt van het feit dat homo’s het gevoel hebben dat God een fout had gemaakt toen Hij homo’s schiep zoals ze zijn. Zijn toespraak was het hoogtepunt van de Celebration of Courage, de jaarlijkse homo prijsuitreiking van de International Gay & Lesbian Human Rights Commission (IGLHRC), afgelopen dinsdag in San Francisco. De voormalig leider van de Anglicaanse Kerk in Zuid-Afrika kreeg een Outspoken Award als erkenning voor zijn leiderschap, waarbij hij het opnam voor de homogemeenschap over de hele wereld.

 

Tutu hield zijn toespraak tegenover 500 toehoorders in de Grace Cathedral: zijn eerste voor een groot homopubliek in Amerika. ‘Het is triest dat de Kerk zo geobsedeerd is door seks, terwijl de kinderen van God enorme problemen hebben: armoede, ziekte, corrupte en oorlog’, zei hij. De Nobelprijswinnaar prees de homogemeenschap voor ‘haar compassie, zorg, zelfopoffering en weigering verbitterd te raken’. ‘Toen de IGLHRC Tutu uitnodigde, hadden we er geen idee van dat dit zo’n mijlpaal in de geschiedenis van de mensenrechten zou worden’, aldus voorzitter van de homo-organisatie Paula Ettelbrick. Het belang van de toespraak werd die avond nog eens onderstreept door de protesten tegen de Chinese bezetting van Tibet tijdens de tocht van de Olympische fakkel op diezelfde avond door San Francisco.

Lees ook:Dochter Desmond Tutu legt priesterambt neer om met vriendin te kunnen trouwen
Lees ook:Tutu kritisch over fixatie kerk op homo’s
Lees ook:Een homofobe God kan geen christen zijn
Lees ook:Homobisschop niet welkom op synode
Lees ook:Desmond Tutu: ‘God dwingt me voor homorechten op te komen’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>