Tutu kritisch over fixatie kerk op homo’s

@Erik Feenstra

De Anglicaanse Kerk is geobsedeerd door homozaken, terwijl armoede, ziekten en honger de mens teisteren. Dat zei aartsbisschop Desmond Tutu op een conferentie van kerkleiders in Londen, georganiseerd door liefdadigheidsfonds Tearfund. Tutu verweet de kerk ‘diegenen te vervolgen, die toch al vervolgd worden’ en doelde op homoseksuelen. ‘We zullen echt geen oorlogen tegen terreur kunnen winnen, zolang er omstandigheden bestaan die mensen radeloos maken; armoede, ziekten en onverschilligheid zijn de hoofdschuldigen. Ik maak me sterk dat God huilt en de wereld zou de kerk opzij moeten zetten die zich met deze totaal irrelevante zaken bezighoudt.’

Tutu sprak vanuit zijn ervaringen in Zuid-Afrika, toen het door apartheid werd gedomineerd: ‘Als je de mensen wilt blijven onderdrukken, dan is een Bijbel wel het laatste dat je ze in handen geeft. Niets is radicaler, revolutionairder, niets kan onrecht en onderdrukking beter bestrijden dan de Bijbel.’ Tutu daagt de kerken uit de ‘de handen, voeten, ogen en oren van Jezus’ te zijn in de strijd tegen armoede. Tutu is een 76-jarige veteraan van de anti apartheidsstrijd in Zuid-Afrika en kreeg in 1984 de Nobelprijs. Hij opperde al vaker dat de kerk het eens moet worden over homoseksualiteit. Vorige maand boycotten meer dan 200 traditionele bisschoppen de tienjaarlijkse Lambeth Conferentie van de Anglicaanse kerk in Canterbury, omdat de Kerk homo’s als kerkvaders had geaccepteerd. Een nieuw convenant dat de kerk bijeen moet houden, zag het levenslicht: die kan betekenen dat kerken met homoseksuele bisschoppen uit de Anglicaanse kerk kunnen worden gegooid.

Lees ook:Dochter Desmond Tutu legt priesterambt neer om met vriendin te kunnen trouwen
Lees ook:Homobisschop niet welkom op synode
Lees ook:Eenheid Kerk belangrijker dan homorechten
Lees ook:Na homo kan vrouw nu ook bisschop worden
Lees ook:Een homofobe God kan geen christen zijn

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Tutu kritisch over fixatie kerk op homo’s

  1. Pingback: Queen zendt steunbetuiging aan homofobe kerkbeweging | Gay

  2. Pingback: Homodiscriminatie in de Derde Wereld | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>