Partnerregistratie: zelfde rechten als bij trouwen

ILGA Europe (International Lesbian & Gay Association) is verheugd: de uitspraak van het Europese Hof van Justitie biedt homoparen in de EU nieuwe kansen. Het Europese Hof in Luxemburg las een Duits pensioenfonds de les. Dat fonds weigerde een partnerpensioen uit te keren aan een Duitse man, nadat zijn vriend was overleden. Ze hadden in Duitsland een geregistreerd partnerschap afgesloten, maar dat vond het pensioenfonds niet genoeg: partnerpensioen gold alleen voor getrouwde paren.

De alleen achtergebleven vriend ging naar het administratieve gerechtshof in Beieren, maar die verwees de zaak door naar Luxemburg. Het Europese Hof stelde dat de twee met het afsluiten van een partnerschap in feite kozen voor een verbintenis voor het leven. Geen partnerpensioen uitkeren is volgens het Hof dan ook in strijd met de Europese regels en verdragen. De ILGA reageerde blij met de uitspraak: ‘Dit biedt nieuwe kansen voor homoparen in de EU-landen, waar het huwelijk nog niet is opengesteld, maar waar wel vormen van partnerregistratie zijn toegestaan.’

Lees ook:Nieuwe Wereldkaart homorechten van de ILGA
Lees ook:Eerste land lid van homokoepelorganisatie ILGA
Lees ook:Duitse christendemocraten blijven tegen gelijkstelling homo- en heteroparen
Lees ook:Homohuwelijk geen Europese zaak
Lees ook:Embrace Pink toegelaten als lid ILGA

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>