Amerikaanse homo’s beter af met Democraten

Democraten houden van homo’s, ten minste: dat zèggen ze. Dat lijken ze op dit moment uit te stralen. Of de gay community er daadwerkelijk op vooruitgaat, als een Democraat de nieuwe president van de VS wordt, is nog maar de vraag. Zoveel kan een president in zijn eentje nou ook weer niet voor mekaar krijgen.      

Dat bleek wel in 1993, toen Bill Clinton nèt in het Witte Huis woonde. De euforie in de homowereld was nog niet verstomd, of de kersverse president haalde bakzeil in het parlement bij het toelaten van homo’s en lesbo’s in het leger. Er kwam slechts een vaag compromis uit: ‘Don’t Ask, Don’t Tell’. Homo’s konden in het leger dienen, als ze hun geaardheid geheimhielden. (zie gay.blog van 30 september: ‘Homo’s zijn immoreel’)

 
Een president heeft een parlement en een senaat nodig, die achter hem staan: doen ze dat niet, dan kan hij weinig uitrichten. Amerikaanse kiezers willen nogal eens een parlement kiezen, dat lijnrecht tegenover de president staat.

Het homohuwelijk is op dit moment een hot issue in de VS. Maar noch de president, noch het parlement kan de 50 lidstaten dwingen het te legaliseren. Omgekeerd lukte het George Bush niet om het homohuwelijk in alle 50 staten te verbieden. Daarnaast zal een woud aan activisten, die strijden voor het behoud van wat zij noemen ‘familiewaarden’, massaal naar de rechter stappen om het homohuwelijk aan te vechten, als die wet er komt.


Pols laten zien dat Amerikaanse homo’s ertoe neigen om voor een Democraat te kiezen, vooral voor Hillary Clinton. In een tijd waar het hele land schreeuwt om iemand die de mensen samenbindt in plaats van verdeelt, zal zij een heet hangijzer als het homohuwelijk niet snel durven aan te pakken. Maar als zij – of een andere Democraat – gekozen wordt, kan het wel een signaal afgeven naar de gay community: één van tolerantie en acceptatie. Dat kan veel betekenen voor de Amerikaanse homowereld, die zich door Bush en kornuiten in de steek gelaten voelt. www.pinknews.co.uk

Lees ook:Bush Sr. getuigt bij homohuwelijk
Lees ook:Laatste dagen antihomo-beleid Don’t Ask Don’t Tell
Lees ook:Homoagenda nu al op website White House
Lees ook:Homo’s en lesbo’s welkom in Amerikaanse leger
Lees ook:Super-Tuesday USA ook voor homo’s spannend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>