World Press Photo voor intiem portret homostel Rusland

Een intiem portret van een jong homostel in het Russische Sint-Petersburg is uitgeroepen tot Beste Foto van het jaar. De Deense fotograaf Mads Nissen is daarmee winnaar van World Press Photo 2014. De foto laat een Russisch stel zien, Jon en Alex, in een donkere kamer achter gesloten gordijnen. De foto is er één uit een serie over homofobie in Rusland.

‘Terroristen gebruiken vandaag de dag aanschouwelijke beelden voor propaganda’, zegt jurylid Pamela Chen. ‘Wij moeten reageren met iets subtielers en intensers en wat meer doordacht is.’ LHBT’s hebben het in Rusland steeds moeilijker, aldus de jury. Zeker sinds ‘homo-propaganda’ per wet is verboden, zijn roze Russen steeds meer het slachtoffer van discriminatie, intimidatie en geweld.

Voor de 58e editie van World Press Photo, de meest prestigieuze fotowedstrijd ter wereld, zonden 5692 professionele fotografen bijna 100.000 foto’s in. In totaal krijgen 42 fotografen uit 17 landen een prijs in acht categorieën. Onder de winnaars zitten dit keer geen nederlanders. De winnende foto’s zijn van 18 april tot en met 22 juni te zien in een tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, die daarna de hele wereld rondreist.

Lees ook:World Press Photo: categorie Sport kiest met foto gay-rugbyspelers voor liefde
Lees ook:Foto’s gezocht voor Pride Photo Award
Lees ook:Record aantal inzendingen voor Pride Photo Award 2016
Lees ook:Margriet van der Linden nieuwe voorzitter Pride Photo Award
Lees ook:Niet elke homo is een travestiet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>