Carrière film-noir actrice Lizabeth Scott werd geruïneerd door roddel dat ze lesbisch was

820px-Map_of_USA_with_state_namesDe Amerikaanse filmster Lizabeth Scott is op 31 januari overleden in een ziekenhuis in Los Angeles. Ze werd 92 jaar. In de jaren ’40 werd Scott gelanceerd als de nieuwe Lauren Bacall of Veronica Lake. Ze speelde met acteurs als Humphrey Bogart, Kirk Douglas en Burt Lancaster. In de meeste films zette ze een ‘femme fatale’ neer: blond, sensueel, maar een ‘gevaarlijke mannenversierder’. Haar film-noir carriere duurde slechts een jaar of tien.

In de jaren ’50 werd het genre minder populair en in 1954 leed haar carrière grote schade, doordat roddelblad Confidential Magazine beweerde dat ze lesbisch was. Scott was nooit getrouwd en had geen kinderen, en het blad beweerde dat ze lesbisch moest zijn omdat ze ‘mannenpyjama’s droeg, mannengeurtjes gebruikte en vrouwenkleding met tierelantijntjes haatte’. Ze begon een rechtszaak tegen het blad en eiste 2,5 miljoen dollar schadevergoeding. Dat werd buiten de rechtszaal om afgehandeld. Hoeveel ze kreeg, werd nooit bekend, maar het schandaal ruïneerde haar carrière als filmster. Ze maakte nog twee onsuccesvolle films, was op tv in een paar dramaseries te zien en deed werk voor de radio. De laatste decennia leefde ze uiterst teruggetrokken.

Lees ook:Jody Foster ‘officieel’ uit de kast
Lees ook:‘Iedereen is wel een beetje lesbisch’
Lees ook:Lintje voor Oscar Hammerstein
Lees ook:Jazzpianiste Pia Beck overleden
Lees ook:Transgender-actrice Holly Woodlawn overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>