Jazzpianiste Pia Beck overleden

De Nederlandse jazzpianiste Pia Beck is in haar woonplaats Torremolinos in Zuid-Spanje aan een hartfalen overleden. Ze werd 84 jaar. In 1965 emigreerde ze met haar vriendin naar de Costa del Sol in Spanje, waar ze een pianobar begon. Tot juni van dit jaar woonde ze er samen met haar vrouw Marga Samsonowski, die op 1 juni overleed. Pia Beck was één van de eerste Nederlandse vrouwelijke artiesten die openlijk voor haar lesbische geaardheid uitkwam. Zo ontbrak ze niet op de illustere Miami Nightmare in 1977, de benefietnacht in het Amsterdamse Concertgebouw om geld in te zamelen voor advertenties tegen de homohaatster uit Miami, Anita Briant.

Pia Beck, geboren als Pieternella in 1925 in Den Haag, begon haar carrière in 1945 als pianiste en zangeres in het Miller Sextet. In 1949 begon ze een eigen combo en zelf ook nummers te schrijven. Haar eerste compositie ‘Pia’s Boogie’ werd een hit. Met haar combo toerde Beck door Europa, maar ook lange tijd door de Verenigde Staten. Daar maakte ze als pianovirtuoos furore: Time Magazine noemde haar ooit The Flying Dutchess. Ze was ereburgeres van Atlanta en New Orleans en jazzlegende Oscar Peterson noemde haar ooit ‘de beste jazzpianiste ter wereld’. In 1975 maakte ze haar comeback als artieste in het Circustheater in Scheveningen. Ze was een graag geziene gast op het North Sea Jazz Festival.  In 2003 nam ze na een muzikale carrière van 63 jaar afscheid van het publiek met een concert in Hilversum.

Lees ook:Conservatieve radiopresentator VS steunt Russische LGBT’s
Lees ook:Een beauty van een worstelaar
Lees ook:Zangeres zonder Naam werd Gay queen
Lees ook:Nederlandse couturier Edgar Vos overleden
Lees ook:Van Dantzig was een icoon van de dans

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>