André van Es opent transgender filmfestival TranScreen

De Amsterdamse wethouder Andreé van Es verricht op woensdag 1 juni 2011 in De Balie de officiële opening van TranScreen, het nieuwe Amsterdams Transgender Filmfestival. ‘We zijn bijzonder verheugd dat de wethouder ons festival wil openen’, zegt het TranScreen comité. Dankzij de aanwezigheid van mevrouw Van Es (portefeuillehouder van onder andere Diversiteit) en een aanzienlijke gemeentelijke subsidie is TranScreen het enige transgender filmfestival ter wereld dat zichtbaar steun krijgt van de overheid. ‘Het stadsbestuur bewijst hiermee dat Amsterdam nog steeds een unieke stad kan zijn’, aldus Jiro Ghianni van TranScreen.

Wereldwijd bestaat er een beperkt aantal transgender filmfestivals, en TranScreen is het enige dat wordt gehouden in een mainstream locatie: De Balie in Amsterdam. ‘Een beste keuze, omdat transgenders in het dagelijks leven al onzichtbaar genoeg zijn’, aldus de organisatie. TranScreen is de opbolger van het Transgender Filmfestival, dat tussen 2001 en 2009 om het jaar in Amsterdam plaatsvond, van woensdag 1 tot en met zondag 5 juni. TranScreen toont filmproducties van over de hele wereld, van alle genres en lengtes, gemaakt vanuit het transgender-, transseksueel- en genderqueer perspectief. De ‘grand opening’ vindt plaats op 1 juni om 19:30 in De Balie, Kleine Gartman Plantsoen 10, Amsterdam. Na de officiële opening volgt een drag-king performance en ‘Forever’s gonna start tonight’, een film over de Amerikaanse drag-legende Vicky Marlane.

Lees ook:TransCreen – Amsterdam Transgender Film Festival
Lees ook:Filmfestival TranScreen 2015 komt eraan!
Lees ook:Tentoonstelling ‘Lost & Found: Transgender Image Making’ bij OBA
Lees ook:TranScreen 2013 in Amsterdam
Lees ook:Voorpremière film Tomboy bij TranScreen Filmfestival

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>