Gay Afrika op filmfestival Africa in the Picture

Dinsdag 2 tot en met zondag 7 november 2010 vindt in het Ketelhuis in Amsterdam de zesde editie plaats van het filmfestival Africa in the Picture (2012: klik hier). Vast onderdeel is Gay Africa, dat uitgroeide tot een belangrijk internationaal podium voor films die in eigen land onderhevig zijn aan politieke en publieke censuur.

 

Vijftig jaar geleden werden veel Afrikaanse staten onafhankelijk, maar er valt weinig te vieren na een halve eeuw staatsgrepen, dictatuur, burgeroorlogen, hongersnoden en genocide. Sinds 1990 doen nieuwe Afrikaanse vrijheidsstrijders van zich spreken:  homo’s, lesbo’s, bi’s en transgenders. Zij hebben nog veel minder reden om uitbundig te feesten. Oeganda wil de doodstraf voor homo’s invoeren; in Mauritanië, Soedan en Noord-Nigeria bestaat dat al. In 2008 wilde de president van Gambia alle homo’s onthoofden als ze het land niet verlieten. In 1997 begon president Mugabe van Zimbabwe roze onderdanen op te pakken. In 38 landen wordt homoseksualiteit zwaar bestraft. Het enige lichtpunt op het zwarte continent is Zuid-Afrika: daar is homoseksualiteit sinds 1994  niet meer strafbaar en sinds 2006 kunnen homo’s en lesbo’s er met elkaar trouwen. Thema van het Gay Africa-onderdeel van dit jaar is: ‘tussen geloof en homoseksualiteit’. Vanaf donderdag 4 november zijn films te zien als ‘The House of Rainbow’ uit Nigeria en ; Children of God’ uit de Bahama’s.

Lees ook:Mugabe weigert ‘vuile hulp’ als Zimbabwe daarvoor in ruil homorechten moet accepteren
Lees ook:Ook Mugabe veroordeelt homo’s
Lees ook:Homo’s nog steeds slecht af in Zimbabwe
Lees ook:Mugabe heeft medelijden met Queen vanwege ‘Britain’s gay habits’
Lees ook:President Oeganda heeft anti-homowet ondertekend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>