Homofilm Queer China op CinemAsia Filmfestival

Vrijdag 28 mei 2010 wordt op het CinemAsia Filmestival in het Ketelhuis in Amsterdam de documentaire ‘Queer China, Comrade China’ vertoond, met aansluitend een paneldiscussie met onder andere de regisseur Cui Zi’en, in samenwerking met IIAS. De laatste jaren heeft de Aziatische queer film een grote vlucht genomen. Waarin verschilt deze van de Westerse roze cinema? Hoe queer is Azië eigenlijk? En biedt de Queer Asian Cinema wellicht ook alternatieven voor ‘de vaak rigide identiteitspolitiek die de homobeweging in het Westen kenmerkt’ (persbericht).

 

In dit panel gaan de sprekers vanuit hun ervaring als filmmaker en onderzoeker op zoek naar de betekenissen, de mogelijkheden, maar ook de beperkingen van Queer Asian cinema. Ook de vraag of zo’n label wenselijk is, of dat ze juist de cinematografische mogelijkheden beperkt, zal aan bod komen. De sprekers zijn Cui Zi’en, filmmaker, criticus en enfant terrible van de Chinese queer film, wiens film ‘Queer China, Comrade China’ op het festival te zien is, Doris Yeung, regisseur van ‘Motherland’ en directeur van Cinemasia, Kit Hung, regisseur van ‘Soundless Wind Chime’ en Jeroen de Kloet (Universiteit van Amsterdam, afdeling Mediastudies, onderzoeker van onder andere Chinese cinema). De gespreksleider van het panel is Michiel Baas, die vanuit het International Institute for Asian Studies (Leiden Universiteit en Universiteit van Amsterdam) ook de medeorganisator is.

Lees ook:Queer & Asian: roze onderdeel CinemAsia Filmfestival Amsterdam
Lees ook:CinemAsia Jury Award voor Koreaanse film Night Flight over homoseksualiteit
Lees ook:CinemAsia festival Amsterdam: Queer and Asian selectie
Lees ook:Queers of Hongkong & Amsterdam tijdens CinemAsia Festival
Lees ook:Queer & Asian tijdens CinemAsia Filmfestival Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>