Belgen zijn Songfestival spuugzat

Niet alleen Nederland ligt eruit: ook de zevenvoudig winnaar Ierland heeft de finale van het Eurovisie Songfestival niet gehaald. Net zo min als België, dat dinsdagavond in de halve finale bleef steken. De Belgen zijn het spuugzat, zo blijkt uit een enquête van de Gazet van Antwerpen van vandaag. Maar liefst 88% van de ondervraagden wil dat België niet meer meedoet aan het liedjesfestijn. Vorig jaar haalde de razend populaire Vlaamse zangeres Kate Ryan het ook al niet. België won ooit éénmaal het Songfestival: in 1986 zong de dertienjarige Sandra Kim ‘J’aime la vie’.

 

Italië, één van de grootste betalers aan de European Broadcasting Union (EBU) en zodoende één van de vijf grote Eurovisielanden, doet sinds 1998 niet meer mee. Officieel is daar nooit een reden voor gegeven, maar het festival zou er niet populair genoeg zijn. Het eerste Songfestival in 1956 kwam nota bene voort uit het Italiaans Festival van San Remo. Italië won tweemaal: in 1964 zong Gigliola Cinquetti haar vaderland met ‘Non ho l’eta’ (‘Ik heb de leeftijd niet’) naar de eerste plaats, in 1990 won Toto Cutugno met ‘Insieme 1992′. Een van de grootste hits ooit was: ‘Nel blu dipinto di blu’, beter bekend als ‘Volare’, waarmee Domenico Modugno derde werd in 1958.

 

De andere ‘grote vier’ landen binnen de EBU zijn Spanje, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Omdat zij het leeuwendeel van de kosten van het songfestival voor hun rekening nemen, hebben zij zich rechtstreeks geplaatst voor de finale, net als winnaar van vorig jaar en gastheer Rusland.

Lees ook:COC Songfestival 2010 in Vlissingen
Lees ook:Nederland wéér niet in finale Songfestival
Lees ook:Homo’s stemmen op Zweden tijdens Songfestival
Lees ook:Ali G uit Delft wint COC Songfestival
Lees ook:Songfestival Sing Along: 60 jaar Songfestival hits meezingen in de Ziggo Dome

1 Reacties // Reageer

One thought on “Belgen zijn Songfestival spuugzat

 1. Christof

  Excuseer!
  Kate Ryan is ondertussen al 3 jaar geleden.

  En ja, natuurlijk moeten wij blijven deelnemen. Volgens mij zijn we gewoon steeds niet goed genoeg. Tgaat over een totaal-pakket. Misschien moet daar naar de selectie toe ‘ns wat meer aandacht aan besteed worden.
  Het aandeel van de muzieksmaak bij het stemmen is volgens mij nog wel aan verbetering toe. Maarja, hoe krijg je zoiets uitgezuiverd.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>