Sir Mortimer stond op de bres voor Gay News

IMG_20160517_101455De Britse schrijver John Mortimer is op 85-jarige leeftijd overleden. Hij was hetero, maar de Britse homo’s herdenken hem in alle respect, omdat hij het in 1976 opnam voor de uitgevers van het Britse homotijdschrift Gay News. Daarin was een gedicht gepubliceerd, waarin werd gesuggereerd dat Jezus homo was. Het blad werd toen veroordeeld wegens blasfemie (godslastering). In 1971 pleitte hij Oz Magazine met succes vrij van de aanklacht voor obsceniteit. Zijn verdediging van Gay News had minder succes. In juli 1977 werd de uitgever schuldig bevonden aan blasfemie en kreeg een geldboete. De House of Lords wees een verzoek af om het vonnis teniet te doen, net als de Europese Commissie voor Mensenrechten.

 

Het gewraakte gedicht ‘The Love That Dares to Speak Its Name’ van James Kirkup ging over een fictieve liefde tussen een Romeinse soldaat en Jezus: de soldaat heeft seks met het gekruisigde lichaam van Jezus. Het gedicht mag eigenlijk nog altijd niet worden gepubliceerd in Groot-Brittannië, maar twee socialistische kranten deden dat kort na de uitspraak van het vonnis toch. Pink.news deed het in 2007, om de veroordeling van dertig jaar ervoor te herdenken en zette het gedicht nu opnieuw op de website. Mortimer was beroemd om zijn zogenaamde gewichtige, doorzichtige oneliners, zoals: ‘Wanneer je mijn leeftijd bereikt, lijkt het leven alleen nog te bestaan uit één lange gang naar de wc.’ Mortimer bewerkte ‘Brideshead Revisted’ voor de televisie. Hij ontving in 1986 een CBE (een hoge Britse onderscheiding) en werd in 1998 geridderd.

Lees ook:Elton John: ‘Jezus was meelevende homo’
Lees ook:Pink Christmas kerkdienst in Amsterdam
Lees ook:Homo’s Florida mogen kinderen adopteren
Lees ook:Tweede Britse minister zou ook homo zijn
Lees ook:Gedicht voor Alan Turing: I Beg Your Pardon?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>