Mosse lezing 2007 Gerardjan Rijnders: De buik vol

Onder de titel “De buik vol” houdt Gerardjan Rijnders de Mosse lezing. Rijnders is al ruim dertig jaar een theatermaker die in zijn werk homoseksuele thema’s niet schuwt. Zo regisseerde hij o.a. Het Chemisch Huwelijk van Gerrit Komrij, een tragedie in verzen over de verwoestende invloed van een jonge Adonis op de relatie van twee oudere homoseksuelen, en Angst en ellende in het rijk van Kok van Guus Vleugel en Ton Vorstenbosch waarin (in 1999) voor het eerst het thema ‘kutmarokkaantjes’ op het toneel werd behandeld.

Ook maakte hij de televisiserie Oude Tongen over de – vermeende – pedofilieaffaire in Oude Pekela. De lezing zal vooral gaan over Rijnders’ twijfels aan de effectiviteit van met name het theater als medium om iets te kunnen betekenen voor de emancipatiestrijd van homoseksuelen. De lezing zal worden afgewisseld met scènes uit de slappe piemels pornofilm Wij doen wat we kunnen van Dik Boutkan en Martin van Poppel. Gerardjan Rijnders ging naar de regie-opleiding van de Amsterdamse Toneelschool en studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam. In 1974 debuteerde hij bij toneelgroep Baal als regisseur. Daarna werkte hij bij F Act, De Nieuwe Komedie, het Projekttheater en Globe. Van 1987 tot 2000 was hij artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam. Naast theater- en tv-regisseur is Rijnders ook acteur en auteur. Hij heeft meer dan twintig titels op zijn naam. Sinds 2000 is Rijnders free lance theatermaker. Zijn werk is vanaf het begin gekenmerkt door een sterke interesse in homoseksuele thema’s. Hij ontving twee maal de Albert van Dalsumprijs, verder de Theaterfestival Prijs 2000 en voor zijn gehele oeuvre zowel de Herman de Vries Prijs 2001 als de Prins Bernhard Cultuurfonds Theater Prijs 2003.Tijd: woensdag 19 september, 17.00-19.30Plaats: Mozes en Aaronkerk, Waterlooplein 207, AmsterdamDe toegang is gratis. Na de lezing is er een receptie.

Lees ook:Wat is seks eigenlijk?
Lees ook:‘Salaam Jeruzalem’, muziektheatervoorstelling over Jacob Israël de Haan
Lees ook:Mosse-Lezing 2014: Mohammed Benzakour
Lees ook:Stephan Sanders verzorgt Mosse lezing 2010
Lees ook:Monologen ‘æon’ in Carré

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>