Keith Haring: graffiti grootmeester zou 50 worden

IMG_20160517_101747Keith Haring zou zaterdag 4 mei vijftig jaar zijn geworden. In 1990 overleed hij aan de gevolgen van aids. Hij ging de geschiedenis in als de grootmeester van de Graffiti-kunst. Als kind – de oudste van vier – was tekenden zijn lust en zijn leven. Zijn vader, die ook stripverhalen tekende, was een inspiratiebron. Daarnaast waren kunstenaars als Andy Warhol, Christo en Jean Debuffet grote voorbeelden. Haring studeerde kunst in Pittsburg, maar maakte de school niet af. Hij bleef wel tekenen en in 1976 had hij in Pittsburg zijn eerste eigen tentoonstelling. Toen kristalliseerde zijn stijl zich al uit: abstracte figuren die oneindig in elkaar vallen. In 1978 toog hij naar New York voor een studie aan één van de kunstacademies. In de metro ontdekte hij kunst in graffiti op muren.

Hij maakte krijttekeningen op lege billboards in de metro en maakte tekeningen op straat. Hij droeg het niet commerciële ‘kunst voor iedereen’ uit, maar werd steeds bekender. Daardoor kon hij niet meer zelf zijn eigen werk verkopen; galerie-eigenaar Tony Shafrazi werd zijn onderhandelaar. Hij exposeerde in Shafrazi in 1982: daarna steeg zijn ster als een komeet over de hele wereld. Hij maakte ook decoratieve kunst, bijvoorbeeld op shirts en vazen. In 1985 versierde hij het lichaam van zangeres Grace Jones. In 1986 had hij een eigen tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Lees ook:Keith Haring in de Rotterdamse Kunsthal
Lees ook:Andy Warhol in Stedelijk Museum
Lees ook:Gewoon Anders! Poëziewedstrijd Finale
Lees ook:Bas Haring houdt Willem Arondéuslezing in Haarlem
Lees ook:Kussende Russische agenten niet naar Parijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>