Keith Haring in de Rotterdamse Kunsthal

In de Kunsthal Rotterdam is van zondag 20 september tot en met 7 februari een tentoonstelling over het leven en werk van de Amerikaanse kunstenaar en activist Keith Haring (1958-1990) te zien. ‘Keith Haring, the Political Lane‘ is met 120 werken de eerste tentoonstelling in ons land die ingaat op de sociale en politieke aspecten van zijn werk. Zijn werk wordt ten onrechte popart genoemd: eigenlijk is het graffiti-art.

Zijn kunst is 25 jaar na zijn dood nog steeds springlevend. Met zijn gewaagde en hoogsteigen stijl ontketende de openlijk homoseksuele Haring een revolutie in de kunst van de jaren ’80 in New York. Afkomstig uit de kring rondom Andy Warhol, schopte Haring aan tegen het conservatisme van Reagan, uitwassen van het kapitalisme en kernbewapening en pleitte voor milieubescherming en gelijke rechten voor iedereen. Zijn cartoon-achtige werk ging vaak over seks, drugs, apartheid en aids. In 1988 kreeg hij te horen dat hij hiv had. Hij overleed in 1990 aan de gevolgen van de ziekte. In de laatste twee jaren van zijn leven zette hij zich met zijn werk in voor de Act-Up campagne in New York.

Haring liet zich inspireren door de urban straatcultuur van New York, zoals graffiti. De kritiek op commerciële uitbating van zijn werk op T-shirts, badges en stickers deed hij af met ‘Kunst is er voor iedereen’, dat altijd zijn belangrijkste drijfveer was. De invloed van Haring op zijn generatie was groot. Zijn werk reikt van de vroege krijttekeningen in metrostations (de ‘Subway drawings’) tot enorme schilderijen, unieke objecten en sculpturen. Naast kunst biedt de Kunsthal documentaire-materiaal van de man die in 1982 zijn allereerste expositie buiten de USA in Rotterdam had. Verdere info: zie website.

Lees ook:Keith Haring: graffiti grootmeester zou 50 worden
Lees ook:Roze herfst in Rotterdam
Lees ook:Kunsthal Rotterdam: Robert Mapplethorpe, een perfectionist
Lees ook:Gewoon Anders! Poëziewedstrijd Finale
Lees ook:Urban Outfitters slaat plank mis met ‘antihomo nazigordijn’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>