Transgender op het witte doek: nieuwe editie TranScreen Filmfestival

IMG_9101De voorbereidingen voor TranScreen, het grootste transgender filmfestival van Europa, zijn in volle gang. Het festival is dit jaar van 13 tot en met 17 september en vertoont films in bioscopen Kriterion en Cavia in Amsterdam. Daarnaast is er een kunstprogramma in samenwerking met het Amsterdam Museum en twee feestjes in Vrankrijk en Mezrab. TranScreen is een festival dat om het jaar wordt georganiseerd en een platform biedt voor films van en voor transgender personen (bron: persbericht).

Eén van de programma’s dit jaar focust zich op intersectionaliteit: het bewustzijn dat de ervaring van ieder persoon wordt beïnvloed door elkaar kruisende vormen van onderdrukking. De documentaire MAJOR! wordt gescreend, een film over de transgender activiste Miss Major die veel heeft betekend voor de trans* community in de Verenigde Staten. Naar aanleiding van deze film zal een discussiepanel volgen over intersectionaliteit in de trans* gemeenschap in Nederland.

Dit jaar is er een bijzondere samenwerking met het Amsterdam Museum. Het videokunst programma Trans* Objects wordt gecureerd door TranScreen in samenwerking met kunstenaar Julius Thissen en gaat over zichtbaarheid, de medische wereld en de representatie van transgender personen. Terwijl de NS z’n aankondigingsbericht heeft aangepast, heeft de trans* gemeenschap andere zaken aan het hoofd. Het programma geeft een uniek kijkje in de belevingswereld van transgender personen.

TranScreen biedt een uitgebreid programma met een verscheidenheid aan films, panels, discussies en feestjes. Daardoor is TranScreen niet alleen een plaats om van film te genieten, maar ook om elkaar te ontmoeten.

Lees ook:TranScreen Amsterdam – 13-17 september
Lees ook:Amsterdam Museum neemt actief deel aan Transcreen
Lees ook:Vier dagen videokunst over transgenders in het Amsterdam Museum
Lees ook:Filmfestival TranScreen 2015 komt eraan!
Lees ook:InClusion – Presentatie transgender campagne #yestotruecolours

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>