Dansduel Torobaka van internationale sterren Akram Khan en Israel Galván in Amsterdam

IMG_20160511_184104Maandag 2 en dinsdag 3 februari staan de geniale dansers en choreografen Akram Khan en Israel Galván in de Stadsschouwburg Amsterdam met de Nederlandse première van Torobaka, een ‘woest’ duel tussen twee mannelijke danstoppers. Het is de slotvoorstelling van de Flamenco Biënnale, vanaf 16 januari in meerdere steden in het land. Tickets zijn te koop via www.ssba.nl, tel: 020-6242311 en aan de theaterkassa (trailer: klik hier) (bron: persbericht).

Israel Galván, ‘de Nijinski van de flamenco’, geldt internationaal als een genie. ‘Galván als een briljante danser bestempelen is hetzelfde als Einstein een aardige wetenschapper noemen. Ik heb nog nooit iets gezien wat maar enigszins bij hem in de buurt komt’, schreef Daily Express. Met zijn complexe en razendsnelle voetenwerk, afgewisseld met momenten van rust en stilte, veroorzaakte de choreograaf en danser uit Andalusië een revolutie in de traditionele flamencowereld en betoverde hij een nieuw en jong publiek.

Akram Khan is met voorstellingen zoals DESH, iTMOi, Vertical Road en Gnosis uitgegroeid tot een van een van de meest gevierde en gerespecteerde choreografen en dansers ter wereld. Het werk van de Brits-Bengaalse Khan is origineel, fantasierijk, krachtig, ontroerend, tegelijk intiem en groots en zeer toegankelijk. Hij verbindt de cultuur van het westen en het oosten en werkte samen met topartiesten zoals het Nationale Ballet van China, actrice Juliette Binoche, componist Steve Reich, ballerina Sylvie Guillem en zangeres Kylie Minogue.

Nu werken ze voor het eerst samen. Voor Torobaka ontwikkelden ze een nieuwe danstaal, waarbij ze een eigentijdse invulling geven aan de flamenco en de klassieke Indiase dans kathak. Het is niet zozeer een duet als wel een woest duel. Khan, blootsvoets met rinkelende enkelbellen, en Galván op zijn flamencoschoenen gaan een stampend, ritmisch gevecht aan. Het is alsof geen van beiden wil opgeven tot hij de ander heeft uitgeput. Ze cirkelen om elkaar heen, duwen hun voorhoofden tegen elkaar en proberen elkaar de mond te snoeren. Bovenal is Torobaka een adembenemende dialoog, een uitwisseling van ideeën van twee dansgrootheden.

Lees ook:Vaslav in DeLaMar Tehater Amsterdam
Lees ook:Bollywood ster in campagne tegen verbod op homoseks in India
Lees ook:Tv-tip: Het Nationale Ballet met Vier letzte Lieder
Lees ook:Monument voor een gestorven jongen op tv
Lees ook:Willem Jeths eerste ‘Componist des Vaderlands’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>