Vaslav in DeLaMar Tehater Amsterdam

In het DeLaMar Theater in Amsterdam is tot en met 30 april ‘Vaslav‘  van Arthur Japin te zien, een toneelstuk naar zijn gelijknamige boek (trailer: klik hier). Het stuk gaat over de wereldberoemde balletdanser Vasav Nijinsky (Maarten Heijmans), die wordt heen en weer geslingerd tussen de twee grote liefdes van zijn leven: impresario Diaghilev (Jroen Krabbé) en Romola (Noortje Herlaar). Als Vaslav met haar trouwt, dreigt de jaloerse Diaghilev hem te verstikken.

Diaghilev was de grote impresario die begin 20e eeuw het beroemde Ballet Russes formeerde en talent aan zich wist te binden: dansers, choreografen, componisten en kunstenaars. In 1909 begon hij met een serie van twintig balletseizoenen in Parijs. Een aantal choreografen en andere kunstenaars waaierden daarna uit over het westen. Zo richtte Balanchine het New York City Ballet op, Ninette de Valois het Royal Ballet en Sonia Gaskell de voorloper van Het Nationale Ballet. Nijinsky ging de geschiedenis in als legendarische danser met de hoogste sprongen die men ooit gezien had. In 1919 kwam er abrupt een einde aan zijn carrière, toen er schizofrenie bij hem werd vastgesteld en hij in een psychiatrisch ziekenhuis terechtkwam.

Lees ook:Choreograaf Béjart overleden
Lees ook:Tv-tip: Het Nationale Ballet met Vier letzte Lieder
Lees ook:Danser Johan Mittertreiner overleden
Lees ook:Dansduel Torobaka van internationale sterren Akram Khan en Israel Galván in Amsterdam
Lees ook:Monument voor een gestorven jongen op tv

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>