Onthulling monument Anna Blaman in Rotterdam

IMG_20160525_120956De Rotterdamse Burgemeester Ahmed Aboutaleb onthult vrijdag 24 september 2010 het langverwachte monument voor schrijfster Anna Blaman (1905-1960) aan de Heemdraadssingel. De onthulling geldt als hoogtepunt van het Anna Blamanjaar 2010, het vijftigste sterfjaar van de Rotterdamse auteur en winnaar van de P.C. Hooftprijs. Het monument is getiteld Eenzaam Avontuur, naar Blamans bekendste roman en heeft de vorm van een Harley Davidson motor. Blaman (pseudoniem Ben Liever Als MAN) was als motorrijdster en openlijke lesbienne een opvallende verschijning in de stad (bron: persbericht).

De motorfiets komt in het talud aan de Heemraadssingel tegenover de Volksuniversiteit, vlakbij het woonhuis waar Blaman met haar familie tot aan haar dood woonde. Het beeld staat er geparkeerd alsof ze elk moment weer kan wegrijden. Rotterdam beschouwt het monument tevens als eerherstel voor Blaman, nadat haar graf op begraafplaats Hofwijk eerder geruisloos werd geruimd. Vanaf 14.00 uur doen een aantal sprekers hun verhaal; om 14:20 uur onthult Aboutaleb het kunstwerk, daarna is er een receptie in de Volksuniversiteit. Engels Grandcafé in het Groothandelsgebouw aan het Stationsplein brengt een avondprogramma met muziek, talkshows, discussies en een afterparty. De entree is gratis, maar van tevoren aanmelden is gewenst: via www.annablaman.com.

Lees ook:Boekpresentatie ‘Langoureus verlangen’ – schrijfsters over Anna Blaman
Lees ook:Lesbo-Code zet Anna Blaman in het zonnetje
Lees ook:Graf Bet van Beeren van ruiming gered
Lees ook:Onthulling beeld ter ere van Anna Blaman
Lees ook:Laatste rustplaats George Michael nu zichtbaar: hekken rond graf verwijderd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>