Roze Filmdagen in Amsterdam

De Roze Filmdagen presenteert om het jaar een groot of een klein homo/lesbofilmfestival in Amsterdam. Dit jaar is een grote aan de beurt: de 12e editie vindt plaats van vrijdag 12 tot en met zaterdag 20 december 2008 in cinema De Balie, filmhuis Cavia bij het Westergasterrein, de Centrale Bibliotheek (OBA) en Filmtheater de Uitkijk. Ruim 100 films (populaire, maar ook alternatieve) uit 30 verschillende landen geven een goed beeld van wat er wereldwijd gaande is in homoland. De openingsfilm is ‘Were The World Mine‘, VS 2008, Tom Gustavson. De hoofdrol wordt getreiterd door homofobe klasgenoten, tot hij op school de hoofdrol krijgt in ‘A Midsummer Night’s Dream’ van Shakespeare: dan maakt hij met zijn magische bloem bijna het hele stadje homo.

 

Thema’s dit jaar: In het kader van Amsterdam Wereldboekenstad 2008 komen er een aantal verfilmingen van boeken, die hier nog niet of nauwelijks te zien waren. Ieder jaar worden in ‘Made in Holland’ films van eigen bodem getoond. Vaak zitten daar te weinig korte films van vrouwen bij. Dit jaar kregen filmmaaksters die met het maken van films hun sporen hebben verdiend een beurs om een korte film te maken voor ‘The Dykes Edition’. Het moet een jaarlijks terugkerend thema worden, waarbij deelnemers die dit jaar werden gesponsord, nieuwe deelnemers begeleiden. Een derde aandachtspunt van het festival dit jaar is hiv in het leven van homomannen: hiv is ‘normaal’ geworden en toch praten we er liever niet over. Het Aids Fonds sponsort tien filmtitels op dit festival over dit thema.

De Roze Filmdagen begonnen in 1986 als een internationaal festival, dat iedere vijf jaar zou plaatsvinden. Na ups en downs is er sinds 2002 om het jaar een groot en een klein festival. Buitenstaanders, zoals subsidiegevers en (hetero)pers blijven hardnekkig vragen: ‘Waarom een apart festival voor homo’s en lesbo’s?’ De Roze Filmdagen gaan er naar eigen zeggen ‘altijd vanuit dat het leuk is om samen films te bekijken, dat er niet zoiets als een homofilm bestaat, maar dat films wel interessant voor een homo/lesbopubliek kunnen zijn.’ De Roze Filmdagen zijn aangewezen op kleinere bioscopen, omdat Amsterdam weinig geschikte kleinere art-house cinema’s heeft. Pathé, die vrijwel alle bioscopen in de stad bezit, verhuurt een groot theater alleen in zijn geheel: daarvoor heeft het festival te weinig geld en is het te kleinschalig.

Lees ook:Roze Filmdagen in Amsterdam
Lees ook:Roze Filmdagen 2014 in Amsterdam
Lees ook:Roze Filmdagen 2015 in Amsterdam
Lees ook:Roze Filmdagen Retro – het beste uit 20 edities in Filmhuis Cacia
Lees ook:Roze Filmdagen in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Roze Filmdagen in Amsterdam

  1. Pingback: Speeddaten voor dames tijdens Roze Filmdagen | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>