‘Dansen op de vulkaan’ op filmfestival

Woensdag 24 september opent de 28e editie van het Nederlands Film Festival, die tot en met 3 oktober duurt. Het roze gehalte van het festival is nogal karig: in de categorie korte documentaire draait er op zondag 28 en maandag 29 september een film van 55 minuten lengte. De film is overigens wél een juweeltje: ‘Dûnsje op de fulkaan’ van Simon Haringa, in opdracht van Omroep Friesland. De film laat zien wat aids de afgelopen 25 jaar voor verwoestende werking in Amsterdam had. Net als zo velen ging Simon Haringa eind jaren zeventig van de diepe provincie naar de grote stad. Amsterdam was gay capital of the world: het paradijs voor iedere homo uit de provincie die net uit de kast was gekomen. Begin jaren tachtig kwam de ziekte aids opzetten.

Beelden van feestende homo’s op Koninginnedag 1985 zijn uitgangspunt van de film. Tien mannen bekijken de filmbeelden 20 jaar na dato. Ogenschijnlijk een feest van herkenning: ‘Wat een snorren hè, in die tijd?’ Maar zo vrolijk was het niet. Iedereen was doodsbang. Eenderde van de mannen op de video is gestorven aan de gevolgen van aids. De dreiging van een geheimzinnige ziekte hing als een grauwsluier over de feestende massa. De onbezorgde jaren van emancipatie en vrije liefde maakten plaats voor onzekerheid, paniek en dood. Koninginnedag 1985 bleek dansen op de vulkaan. De film kwam met steun van het Aids Fonds tot stand. Te zien op het festival op zondag 28 september om 18.00 uur en maandag 29 september om 16.00 uur in theater Hoogt 2 (zondag) en 3 (maandag).

 

Lees ook:Intrinsic Moral Evil op het Nederlands Film Festival
Lees ook:Maak kan op vrijkaarten voor Holding the Man
Lees ook:Erwin Olaf op Nederlands Film Festival
Lees ook:Movies That Matter vertoont ‘Suddenly, Last Winter’
Lees ook:Veel homofilms op filmfestival Africa in the Picture

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>