Tournee Astrid Nijgh: ode aan Lennaert

IMG_20160516_111430 2Astrid Nijgh toert op dit moment door het land met een liedjesprogramma, dat een ode is aan de in 2002 overleden tekstschrijver Lennaert Nijgh. Ze was vijf jaar met hem getrouwd, maar kwam er na de scheiding achter dat ze meer op vrouwen viel. De wat oudere homo’s herinneren zich vast haar hit uit 1974 ‘Ik doe wat ik doe’: het nummer schalde in de homotenten en iedereen zong uit volle borst het refrein: ‘maar ik vraag toch ook niet aan jou, waarom jij het hier doet, en niet bij je vrouw; ach kom nou: we doen wat we doen!’ Ze werd er een boegbeeld mee voor de vrije vrouwen en de homowereld.

Astrid Nijgh is zangeres sinds 1970. Ze werd in 1949 in Amsterdam geboren. Ze ging al gauw Nederlandstalige liedjes zingen: de muziek schreef ze zelf, de teksten waren vaak van Lennaert Nijgh. Artiesten als Adèle Bloemendaal, Rob de Nijs, Conny van den Bosch en Jenny Arean zongen hun nummers. Nummers die we (de wat ouderen onder ons) allemaal kennen: ‘Meneer de president’, ‘Land van Maas en Waal’,  ‘Malle Babbe’ en ‘Pastorale’.

Na de scheiding bleef ze samenwerken met Lennaert. Ze nam drie albums op met zijn teksten en haar eigen muziek. Ze maakte ook muziek bij teksten van Guus Vleugel, Simon Carmiggelt en zelfs Gerard Reve. In 1980 bracht ze het album ‘Zelfportret’ uit, met bijna alleen eigen teksten. In 1988 kreeg ze een zoon en zong enkele jaren niet. Ze bleef wel nummers schrijven, zoals voor Ria Valk en André Hazes en gaf zangles. In 1993 nam ze een album op met klassiekers van Zarah Leander en ging ermee op tournee.

Na de dood van Lennaert in 2002 ging Astrid in een stuk spelen en zingen van het Amsterdams Kleinkunstfestival: een nieuwe periode in haar loopbaan. ‘Een schitterende jongen’ bestond uit Nederlandse cabaretliederen die te maken hebben met homoseksualiteit. Zo zong ze  ‘Mijn mooie vrouw’: een openlijke liefdesverklaring aan een vrouw. 

Lees ook:Dolly Bellefleur in Tour des Troubadours Haarlem
Lees ook:Coming-out Dag Alkmaar met Astrid Nijgh
Lees ook:Paul de Leeuw brengt cd uit: ‘De Leeuw zingt Long’
Lees ook:Dusty Springfield herleeft in Leidse Schouwburg
Lees ook:Dionne Warwick voor één keer in RAI Theater

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>