Dusty Springfield herleeft in Leidse Schouwburg

Dinsdag 9 maart 2010 is in de Leidse Schouwburg de première van Van 18 februari t/m 29 mei 2010 toert de voorstelling ‘Dusty Springfield – You Don’t Have To Say You Love Me’ door het land. De voorstelling toert tot eind mei door het land en is volgens de aankondiging ‘een meeslepende, muzikale voorstelling over de legendarische, Britse zangeres’.  Dusty Springfield is een idool van Duffy, Adele en Amy Winehouse. Er gondsden allerlei geruchten over een lesbische relatie, maar daar durfde ze in háár tijd niet openlijk voor uit te komen.  

 

Trijntje Oosterhuis had recent een succesvolle album met nummers die haar beroemd maakten. Dusty Springfield had er in twintig jaar tijd  dan ook een lange reeks van. Een kleine greep: I Only Wanna Be With You, Whishin’ and Hopin’, You Don’t Have to Say You Love Me, I Close My Eyes and Count to Ten, How Can I Be Sure?, Son of a Preacher Man en – met de Pet Shop Boys – What Have I Done to Deserve This? Haar stem en muziek zijn tijdloos. Maar ook het rumoerige en tragische leven van Dusty Springfield, die in 1999 op haar 59ste stierf, spreekt nog altijd tot de verbeelding.

 

De muzikale voorstelling ‘You Don’t Have to Say You Love Me’ is meer dan een eerbetoon aan een van de belangrijkste zangeressen uit de popgeschiedenis. De muziek en de levensloop van Dusty Springfield komen er in samen. Het stuk beschrijft één nacht in haar leven. Bij Dusty wordt in 1995 borstkanker geconstateerd. In paniek besluit ze naar Amsterdam te vliegen, de stad waar ze haar gelukkigste momenten beleefde. Voor ze vertrekt belt ze twee mensen: haar broer Dion en haar manager Vicki. In een hotelkamer aan de Keizersgracht kijkt ze terug op haar roerige leven vol pillen, drank en seksuele ontkenning. En ze probeert de relatie met haar dierbaren te herstellen, nu ze weet dat ze een zware strijd te leveren heeft. Zo komt in flarden het leven en het repertoire van Dusty Springfield voorbij. Een vrouw die als Mary O’Brien werd geboren, als Dusty een rol speelde waarin ze kon schitteren, maar met repertoire dat veelal door anderen werd bedacht. Regisseur Dick van den Heuvel schreef het script. De hoofdrolspelers zijn Audrey Bolder, Janke Dekker en Casper Gimbrere.

Lees ook:Première in Utrecht: drie diva’s op één toneel: Adèle, Conny en Jasperina
Lees ook:Café PRIK’s Pink trivia quiz
Lees ook:Première Mathilde – van Zeeuws meisje tot levend kunstwerk
Lees ook:Frédérique Spigt toert door het land
Lees ook:Gloria Gaynor bij Max Proms Jaarbeurs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>