Argentinië stemt in met homohuwelijk

Argentinië laat als eerste Latijns-Amerikaanse staat het homohuwelijk toe: beide kamers van het parlement stemden ermee in dat het huwelijk wordt opengesteld dan uitsluitend mannen met vrouwen. Homo’s en lesbos kunnen er nu trouwen en kinderen adopteren. De laatste tijd konden roze koppels in Argentinië en een aantal andere Latijns-Amerikaanse landen al wel een samenlevingscontract afsluiten. Dat gebeurde niet zonder slag of stoot: na een verhit debat tot diep in de nacht van maar liefst 14 uur  nam de Senaat de wet met een kleine meerderheid aan, die het parlement al had goedgekeurd. De katholieke kerk heeft zich fel verzet tegen de wet.

In de hoofdstad Buenos Aires stonden duizenden gelovigen te protesteren; ze riepen leuzen als: ‘kinderen hebben recht op een moeder en een vader’. Maar voorstanders stonden er ook en hielden de lange zit vol: ze wilden perse meemaken wat de senaat zou doen met de wet, waar de regering al vóór had gestemd. Ze gingen uit hun dak toen de wet was aangenomen: ‘Het is een enorme stap voor de mensenrechten.’ Argentinië schaart zich op plaats tien in het rijtje  landen waar het burgerlijk huwelijk is opengesteld: Nederland, België, Canada, Zuid-Afrika, Spanje, Noorwegen, Zweden, Portugal, IJsland en Argentinië. Daarnaast is het voor roze koppels mogelijk om te trouwen in de Amerikaanse staten Massachusetts, Connecticut, Iowa, Vermont en Maine, Washington DC en México City.

Lees ook:Uruguay tweede land Zuid-Amerika met homohuwelijk
Lees ook:Eerste homokoppel in Argentinië getrouwd
Lees ook:Nu ook ‘homohuwelijk’ in Washington
Lees ook:Maryland achtste Amerikaanse staat met homohuwelijk
Lees ook:Grondwettelijk Hof Colombia: homo’s en lesbiennes moeten kunnen trouwen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Argentinië stemt in met homohuwelijk

  1. Ron

    “In de hoofdstad Buenos Aires stonden duizenden gelovigen te protesteren; ze riepen leuzen als: ‘kinderen hebben recht op een moeder en een vader’”

    En kinderen hebben het recht om niet seksueel misbruikt te worden door de priesters of de nonnen. Vreemd genoeg heb ik nergens gelezen dat duizenden kaholieken de straat op gingen om tegen het seksueel misbruik binnen de kerk te protesteren terwijl dat toch juist iets is waartegen gedemonstreerd moet worden. Maar nee hoor voor katholieken is het blijkbaar belangrijker om te protesteren tegen de invoering v.h. homohuwelijk dan tegen seksueel misbruik binnen hun eigen kerk, kwestie van prioriteiten denk ik.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>