Politie slaat Gay Pride Minsk uiteen

In Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland, heeft de politie zaterdag 15 mei 2010 met geweld een einde gemaakt aan een Gay Parade. Dat meldt NOS Teletekst. De politie sloeg deelnemers en hield tientallen personen aan. Er liepen zo’n dertig mensen mee in de stoet om aandacht te vragen voor de homovijandigheid in het land. Met een lange regenboogvlag wisten ze amper driehonderd meter door de hoofdstad af te leggen, voor de stedelijke autoriteiten ingrepen.

 

Het stadsbestuur had eerder de gay parade verboden, omdat ‘binnen een straal van tweehonderd meter binnen voetgangers-oversteekplaatsen en metro-uitgangen geen openbare bijeenkomsten mogen plaatsvinden’. Al is homoseksualiteit sinds 1994 niet meer strafbaar, Wit-Rusland is niet bepaald een homovriendelijk land: homobladen –en demonstraties zijn verboden. De voormalige Sovjetrepubliek wordt beleid door ‘de laatste dictator van Europa’, Aljaksandr Lukaschenka, die in 2004 beweerd dat Duitsland drugs en homoseksualiteit in zijn land zou verspreiden.

Lees ook:Minsk verbiedt Gay Pride
Lees ook:Gay Pride Parade Boedapest gaat gewoon door
Lees ook:Zondag 26 juni: solidariteitsbijeenkomst voor Istanbul Pride op Homomonument
Lees ook:Albayrak versoepelt regelgeving homo asielzoekers
Lees ook:Gay Pride Litouwen loopt uit op rellen

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Politie slaat Gay Pride Minsk uiteen

  1. H.D.B. Go

    Wat willen de Wit Russen dan? Terugkeren naar de schoot van moeder Rusland? Onlangs en TV uitzending gezien van National Geographic over de Russische Neo Nazi´s. De Russische regering hebben de mensen uit Tadzjikistan en Oezbekistan als gastarbeiders naar Rusland gehaald om de belabberde Russische economie weer op de rails te helpen krijgen. Klinkt bekend in de West-Europese oren, hè. De Russische Neo Nazi´s noemen deze gastarbeiders ” de Zwarten “. Laat de Russische Orthodoxe Kerk haar stem verheffen tegen deze Russische Neo Nazi onbenullen. Als de Wit Russen van een welvarend en progressief Wit Rusland dromen,
    dan moeten ze toch maar eens leren om hun homofoiele medeburgers (m/v) met tolerantie tegemoet te treden. Zo lang de homofielen géén acties ondernemen welke óók niet van heteros worden geaccepteerd, wat is dan het probleem. Al moet ik wel bekennen dat óók ik nog moet wennen aan het beeld van twee mannen die elkaar staan af te lebberen. Vreemd genoeg heb ik minder moeite mee om naar twee lesbische vrouwen te kijken die elkaar van jetje geven.

      /   Reply  / 
  2. Sportingact

    Wennen en moeite hebben zijn twee verschillende dingen. Je moet wennen aan twee zoenende mannen en je hebt minder moeite met twee zoenende vrouwen? Dat begrijp ik niet zo erg.
    Het is het een of het ander. Het is toch al een tijdje dan mannen met mannen en vrouwen met vrouwen kunnen trouwen en dus ook dezelfde rechten en plichten hebben. Dat het bv hand in hand lopen of elkaar zoenen niet meer alleen voor hetero’s is weggelegd. Dat hetero’s elkaar helemaal aflebberen zou niet voor homo’s gelden? Ik zie het probleem echt niet. Anderen zien het probleem. Zekers als je uit een ander land kot met andere gewoonten. Maar veelal zijn die hier geboren en dus ook hier opgegroeid maar missen ze wel de opvoeding want die is stil blijven staan. De ouders van die generatie heeft ze niets bijgebracht en laten oogluikend toe dat het uit de hand dreigt te lopen. Ook in dit land hebben we nazi’s, de marokkaanse nazi’s en die doen niets onder dan die uit Rusland.
    Ze hebben een bloedhekel aan joden en homo’s. Anders ga je niet voetballen met een krans van een Joods gedenkmonument en sla je homo’s in mekaar. Dat heeft in mijn wereld niets te maken met baldadigheid en/of pure verveling, maar puur uit haat en geen respect hebben. Haat ingegeven door familieleden, meestal mannelijke en de moskee. En dat dit moet stoppen is zo langzamerhand wel duidelijk en anders zal deze regering maatregelen moeten nemen die niemand leuk zal vinden.

      /   Reply  / 
  3. H.D.B. Go

    @ Sportingact d.d. 16/05/2010

    Mijn waarde heer / dame. Allereerst vind ik het bijzonder jammer dat je je naam niet bekend maakt. Ik ben geboren en opgegroeid in Indonesië. We staan zéér tolerant jegens homo´s en transexuelen. Indonesië is gedurende 350 jaar gekoloniseerd door een stelletje “fijn christelijke” proleten uit de Lage Landen, een ander woord voor Les Pays-Bas (Frans), the Netherlands (Engels), die Niederlande (Duits). Dat zogenaamde V.O.C. = Vereenigde Oost-Indische Compagnie, de voorloper van de bedrijfsvormen N.V., B.V., élan (Frans: 1.aanloop 2.sprong 3.geestdrift 4.opwelling 5.drang,streven 6.eland) waar de thans demissionaire Min.Pres. J.P. Balkenende (CDA´er van Gereformeerde huize)het over had.
    Waarom ik nog steeds aan moet wennen om 2 mannen elkaar te zien aflebberen? Ik denk dat het ‘normaal’ is dat de man een jager is en de vrouw een ‘prooi’, waar de man op jaagt. En als 2 mannen,’jagers’ dan elkaar staan af te lebberen dan is dat iets waar mijn waarneming aan moet wennen. Dat ik minder vreemd vind als 2 vrouwen elkaar van jetje geven, komt waarschijnlijk vanwege het ‘vrouwelijke gevoel’ wat in de genen van de vrouw zit. Sterker nog, als ik 2 vrouwen zo bezig zie, dan heb ik best zin in om mee te doen, een trio. Dit vat ik samen als hoogstaand keuken – psychologie. Niet dat de officiële beoefenaren van het vak psychologie nou zulke ‘lichten’ zijn. Een bekend voorbeeld is de voormalige gouverneur (commissaris v.d. koningin)van de prov. Limburg dr. Sjeng Creemers, na zijn politieke carriere naar Robeco gegaan als ik het wel heb.

      /   Reply  / 
  4. sportingact

    U geeft mij een bal en ik schiet hem even in uw eigen doel…want wat is uw naam eigenlijk?

    Het probleem wat u aankaart is niet mijn probleem. Het probleem van uw Indonesië. Dat moet u de Nederlandse regering aanrekenen en niet de mensen op dit forum. Die hebben daar part noch deel aan gehad. OK?

    Anno 2010 jagen mannen ook op mannen en daar moet u aan wennen? Nou dat is dan mooi. Hier in Nederland is dat al heel lang een groot goed en moet vooral zo blijven want dat speelt al eeuwen, alleen niet zo openbaar en openhartig. Nu wel, gelukkig. Ik zie, alhoewel wel in mindere mate dan U, ook graag twee vrouwen maar dan moet er wel een man bij zijn en dan ben ik toch echt gefocussed op de man. Dus gelukkig dat we allemaal verschillend zijn en zo onze wensen en voorkeuren hebben. Dat is ook de kracht van een waardige democratie. En dan bedoel ik wel de democratie naar Nederlands model. India is dacht ik de grootste democratie ter wereld, maar daar lopen homo’s zeer groot gevaar dus is het eigenlijk geen democratie maar een dictatuur, alleen niemand zegt dit.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>