Teken kunnen gevaarlijk zijn

Cruisers in homobuitengebieden, maar ook liefhebbers van tuinieren opgelet: de teken rukken op. Dat doen ze net als andere insecten altijd als het warmer wordt, maar het aantal teken dat besmet is met het Borellia bacterie, groeit gestaag. Een beet van zo’n besmet monstertje kan nare gevolgen hebben. Ze kruipen rond in het lage groen. Mensen die met blote onderbenen rondstruinen, zijn culinaire lekkernijen voor deze bloedzuigertjes. De spinachtige insecten zijn klein, maar als ze zich aan een kuit nestelen en zich met bloed volzuigen, zijn ze niet meer over het hoofd te zien.

 

Besmette teken kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken, die kan leiden tot verlammingsverschijnselen, huidaandoeningen en psychische klachten: volgens Staatsbosbeheer ziekte nummer 1 onder boswachters. Als een teek binnen 24 uur wordt verwijderd, is er meestal niks aan de hand. Wel is het raadzaam zo’n plek in de gaten te houden en naar de dokter te gaan, als de plek rood blijft. Vlooien en teken zijn er altijd, maar worden vooral actief als het wat warmer wordt en het vochtig is. Begin jaren ’80 was er in Oostenrijk een inentingsactie tegen ‘de kleine vampieren uit de Donaudelta’, zoals die daar toen werden genoemd.

 

Van maandag 29 maart tot en met vrijdag 2 april 2010 is het de week van de teek. De landelijke campagne van de GGD, RIVM en de Universiteit van Wageningen wil het publiek waarschuwen voor de gevaren van het bloedzuigertje en informeren over gezondheidsrisico’s. Volgens de universiteit is de teek het gevaarlijkste insect die in ons land voorkomt. Vorig jaar werd bij 22.000 mensen de ziekte van Lyme vastgesteld; in 1994 waren er 5.000 slachtoffers.

Lees ook:Teken rukken op: in cruisegebieden én in de tuin
Lees ook:Recordaantal teken gevangen
Lees ook:Nieuwe type hiv van gorilla op mens overgeslagen
Lees ook:Teledoc Campus: ‘Leven, liefde en hiv’, zondag 24 januari op NPO 3
Lees ook:Aids kwam eerder naar de VS dan gedacht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>