Teken rukken op: in cruisegebieden én in de tuin

@Erik Feenstra

Cruisers in homobuitengebieden, maar ook tuinierders opgelet: de teken rukken op. Lange tijd dacht ik dat teken uit de bomen vielen en dat ze het alleen op je hond hadden voorzien, maar ze kruipen juist op de bodem rond. Als je met blote benen door het hoge gras ronddoolt, heb je kans dat zo’n bloedzuigertje zich aan je kuit nestelt. Ze zijn klein, maar als ze zich een paar dagen volzuigen met jouw bloed, dan zijn ze niet meer over het hoofd te zien. Door de zachte winters rukken ze steeds verder naar het Noorden op.

Begin tachtiger jaren hield de overheid in Oostenrijk een inentingsactie tegen deze – zoals ze die daar noemden -  kleine vampieren uit de Donaudelta. Een tekenbeet kan leiden tot de ziekte van Lyme: verlammingsverschijnselen. Als de teek binnen 24 uur uit de huid wordt verwijderd, is er meestal niks aan de hand, maar het is raadzaam die plek in de gaten te houden en naar de dokter te gaan, als die plek rood blijft. Vlooien en teken blijken er het hele jaar te zijn, maar ze worden vooral actief als het wat warmer wordt en vochtig is.

Lees ook:Teken kunnen gevaarlijk zijn
Lees ook:Recordaantal teken gevangen
Lees ook:Giftige erectiespin tussen de bananen
Lees ook:Pubertje masturbeert voor horde agenten
Lees ook:Homohaat op scholen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Teken rukken op: in cruisegebieden én in de tuin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>