Duitse homo’s herdenken nazi vervolging

IMG_20160517_101455In Berlijn is de vervolging van homo’s en lesbo’s in nazi-Duitsland herdacht. Precies 75 jaar geleden, op 24 oktober 1934, begon het systematisch oppakken en vervolgen van homoseksuelen door de  de geheime politie, de Gestapo. Bij het Berlijnse homomonument in  stadspark Tiergarten werden kransen gelegd. De chef van de Berlijnse politie noemde de homovervolging ‘het donkerste hoofdstuk’ in de Duitse geschiedenis, dat mede door de politie werd geschreven’. Opgepakte homo’s moesten een roze driehoek dragen, dat later uitgroeide tot  een geuzenteken.

Opgepakte lesbo’s werden op één hoop gegooid met de ‘associalen’, die een zwarte driehoek moesten dragen. Het is niet bekend hoeveel homo’s er in die jaren zijn vermoord. De fractievoorzitter van Die Linken, Gregor Gysi, herinnerde eraan dat homo’s ook na 1945 in zowel Oost als West Duitsland voor crimineel bleven doorgaan. Na de oorlog bleef de door de nazi’s aangescherpte paragraaf 175 van kracht en pas in 1969 opnieuw herzien en aangepast. Aanvragen om te worden erkend als oorlogsslachtoffer werden niet gehonoreerd en aanspraken op een uitkering van overheidswege ook niet: decennialang werd de homovervolging door de nazi’s simpelweg doodgezwegen. Pas in 2002 bood de regering van Duitsland officieel excuses aan. In Berlijn werd in 1999 besloten dat er een homomonument moest komen. Die werd in mei 2008 onthuld, vlakbij de brandenburger Tor, tegenover het indrukwekkende Holocaust Memorial. Het monument herdenkt de meer dan 46.000 mensen, die in nazi-Duitsland zijn vervolgd omdat ze homo waren of ervan werden verdacht. Dat een speciaal monument voor homo’s ook nu nog broodnodig is, blijkt uit het feit dat het al meermalen werd beschadigd.

Lees ook:Homo’s: lange tijd een vergeten groep bij Holocaust
Lees ook:Homo’s waren lange tijd een vergeten groep bij de Holocaust
Lees ook:Ook in Berlijn steeds meer homofoob geweld
Lees ook:Homomonument in Berlijn – pal tegenover Holocaust Memorial
Lees ook:Homo’s lange tijd vergeten groep bij Holocaust

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>