Homo’s waren lange tijd een vergeten groep bij de Holocaust

Niet alleen Joden werden tijdens de Holocaust door de nazi’s omgebracht, maar ook homo’s, Roma’s en gehandicapten. Veel homo’s belandden niet in concentratiekampen - het moeten er tussen de 5.000 en de 15.000 zijn geweest – maar moesten dwangarbeid verrichten, werden opgesloten in psychiatrische inrichtingen, werden gecastreerd of moesten onmenselijke ‘behandelingen’ ondergaan. Na de oorlog werden homo’s niet erkend als oorlogsslachtoffers. Sterker nog: ze konden alsnog, of nogmaals de gevangenis in, vanwege hun homoseksualiteit. Ze hadden geen recht op smartengeld of staatspensioen, zoals andere groepen.

Vandaag de dag wordt er iets meer aandacht geschonken aan vervolgde homo’s en lesbo’s in de Tweede Wereldoorlog, al staat de Holocaust Memorial Day niet echt bij hen stil. Ook op onze eigen Nationale Herdenkingsdag heeft het lang geduurd, voordat namens roze slachtoffers een krans bij het Monument op de Dam gelegd mocht worden. Begin zeventiger jaren werden een aantal homo’s nog hardhandig door de politie van de plechtigheid ver gehouden. Tegenwoordig legt COC Nederland er een krans, in de vorm van een roze driehoek: het merkteken, dat homo’s in gevangenschap moesten dragen. Sinds 1987 staat in Amsterdam achter de Westerkerk het Homomonument: een plan uit 1979, dat er na veel getouwtrek uiteindelijk toch kwam.

Zondag 29 januari wordt in Amsterdam de jaarlijkse herdenking bij het Auschwitz monument gehouden, ter herinnering aan alle omgekomen Nederlanders in dat concentratiekamp. Jan Wolkers maakte het Auschwitz monument, dat sinds 1993 in het Wertheimpark staat: gebroken spiegels waarin bij dag en nacht de hemel wordt weerkaatst. Volgens Wolkers ‘kan de hemel zich sinds Auschwitz niet meer ongeschonden vertonen’.

Lees ook:Homo’s: lange tijd een vergeten groep bij Holocaust
Lees ook:Homo’s lange tijd vergeten groep bij Holocaust
Lees ook:Homo’s: een vergeten groep bij de Holocaust
Lees ook:Homomonumenten in Berlijn vernield
Lees ook:Dodenherdenking 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>