Mia Smelt was de vrouw van ‘Moeders wil is wet’

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

De oudste radiopresentatrice van Nederland, Mia Smelt, is zondag overleden. Ze werd 94 jaar. Ze presenteerde tussen 1946 en 1975 ruim 5000 radio-uitzendingen, maar kreeg vooral bekendheid met haar programma ‘Moeders wil is wet’, dat de KRO  uitzond van 1949 tot 1974. Ze leverde met dit programma een belangrijke bijdrage aan de vrouwenemancipatie en ging zaken als ‘homofilie’ niet uit de weg. Ze draaide de platen van de openlijk homoseksuele Vlaamse zanger Will Ferdy en zorgde daardoor voor zijn bekendheid in Nederland.

Mia Smelt kwam zelf niet openlijk uit voor haar geaardheid. Haar levenspartner was Trouw journaliste Phe Wijnbeek. De KRO zond het razend populaire programma ‘Moeders wil is wet’ uit van 1949 tot 1974. In de hoogtijdagen luisterden er twee miljoen mensen naar. Vast onderdeel was ‘De Groenteman’, waarin tuinbouw voorlichter Chris Neyzen de luisteraar culinaire tips gaf. In 1999 kreeg Smelt een onderscheiding van de paus: ‘Ridder in de Orde van de Heilige Paus Sylvester’. Ze werd geridderd : ‘voor de manier waarop zij in de naoorlogse jaren vooral de katholieke moeders en/of huisvrouwen stimuleerde tot zelfontwikkeling. Dat is voor die generatie van grote waarde geweest,’ aldus de motivering.

Lees ook:Vaticaan zwicht voor kritiek
Lees ook:Rugbyspeler ontwaakt als homo na ongeluk
Lees ook:Frankrijk stuurt homoseksuele ambassadeur naar Vaticaanstad
Lees ook:Broadway-hit ‘Mothers and Sons’ in Nederland
Lees ook:Homo’s stemmen op Zweden tijdens Songfestival

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>