Gay Prides in buurlanden

Zaterdag 28 juni 2008 vindt in veel grote steden over de hele wereld de jaarlijkse Gay Pride plaats (update 2009: klik hier). Maar niet overal: steden als Amsterdam en Kopenhagen hebben begin augustus Gay Pride op de agenda staan. Brussel had half mei haar Pride. Duitsland en Zwitserland noemen de laatste zaterdag in juni Christopher Street Day (CSD). Soms heet de dag Pride Parade, in Oostenrijk Rainbow Parade. OP 27 juni 1969 joegen homo’s agenten een homotent uit op de New Yorkse Christopher Street. Ze waren de eeuwige politie-invallen zat. Het was het begin van de zogenaamde Stonewall rellen, genoemd naar de bewuste homotent: Stonewall. Sinds 1970 viert New York deze dag. Zie ook: ‘Roze Zaterdag Tiel‘.

 

De eerste Duitse CSD vonden plaats in 1979 in Bremen en Berlijn. Zürich zag de eerste in 1978. Tegenwoordig is in iedere zichzelf respecterende grote stad in het Duitse een CSD te vinden; de grootste zijn in Keulen, Berlijn en Zürich. Keulen verwelkomt ieder jaar honderdduizenden homo’s en lesbo’s op de Cologne Pride, die een week duurt. Hoogtepunt wordt de  parade op zondag 6 juli door Keulen met naar verwachting zo’n 600.000 toeschouwers. Berlijn had afgelopen week haar 12e homo –en lesbo Stadtfest en zaterdag de 30e CSD Parade. Parijs doet niet onder voor Duitse steden met een optocht met meer dan 500.000 toeschouwers en deelnemers en tal van feesten. Andere Franse steden hadden in de loop van de maand hun eigen Prides. Groot Brittannië kent hetzelfde beeld, met een Pride Festival week in Londen en de afsluitende Pride London op zaterdag 5 juli.

 

 

Lees ook:Gay Prides over de grens
Lees ook:Gay Prides in roze metropolen
Lees ook:Gay Prides zomer 2014
Lees ook:Gay Prides in grote steden
Lees ook:Juni: gay-pride maand bij uitstek – de grote steden op een rij

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>