Aids-vaccin werkt niet

IMG_20160517_101747Een experiment met een nieuw Aids-vaccin is mislukt. Dat heeft de Amerikaanse medicijnfabrikant Merck & Co laten weten. De firma is gestopt met de studie, waaraan zo’n 3000 gezonde vrijwilligers, vooral homo’s, meededen. Zij werden ingeënt met het experimentele vaccin, of met een placebo (een nepvaccin). De mensen die waren ingeënt met het vaccin, liepen meer kans op besmetting bij risicogedrag dan de anderen.

Alle vrijwilligers was van tevoren overigens op het hart gedrukt om veilig te vrijen. In september waren de eerste resultaten bekend en afgelopen woensdag kwamen onderzoekers met nieuwe cijfers naar buiten: 49 van 914 gevaccineerde vrijwilligers bleken met hiv te zijn geïnfecteerd; van de placebogroep waren het er 33 van de 922.

Het vaccin was samengesteld uit een ‘koud’ virus met drie synthetische genen uit een hiv-cel. Het vaccin had het immuunsysteem moeten stimuleren om binnendringende hiv-cellen met succes te bestrijden. Dat gebeurde niet, zoals de onderzoekers constateerden. ‘Het kan zijn dat de ingeente groep juist vatbaarder werd voor hiv-infecties’, reageerde een leidinggevende van het klinische onderzoek bij Merck. Maar hij was daar voorlopig niet zeker van en kon ook niet zeggen of andere factoren, misschien zelfs zoiets als toeval, een rol speelden.

Mark Feinberg, hoofd vaccinatieonderzoek bij Merck, zei dat het een paar jaar kan duren voordat het mysterie is opgelost. Het Amerikaanse National Institute of Health, dat het onderzoek financierde, is niet erg onder de indruk: volgens een woordvoerder ‘betekent het dat we bij medische testen zorgvuldig moeten blijven omgaan met ieder mogelijk aspect.’ In ieder geval is een Aids-vaccin voorlopig niet in zicht. www.advocate.com

Lees ook:Er gloort hoop voor een aids-vaccin
Lees ook:Onderzoekers stap dichterbij vaccin tegen aids
Lees ook:Hiv vaccin wordt uitgetest
Lees ook:Jubelgeluiden aidsvaccin blijken voorbarig
Lees ook:Grote stap vooruit richting aidsvaccin

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>