Jubelgeluiden aidsvaccin blijken voorbarig

Eind september verscheen er een bericht in de pers, dat er een aidsvaccin ín de maak was, waarmee goede resultaten waren geboekt. Dat blijkt bij nadere studie tegen te vallen. Volgens critici zijn de uitkomsten van een onderzoek lang niet zo rooskleurig als aanvankelijk werd voorgesteld. Dat meldt de BBC vanaf een conferentie in Parijs. In Thailand werd zeven jaar lang een onderzoek gehouden onder 16.000 vrijwilligers. Het onderzochte vaccin verlaagde de kans op besmetting met hiv met 31%. Nu blijkt dat uit de groep die het vaccin kregen, 51 mensen toch hiv opliepen, tegen 74 mensen uit de groep die een placebo kreeg. Critici vinden dat verschil te klein.

 

Het Amerikaanse leger, dat het onderzoek samen met het Thaise ministerie van Gezondheidszorg uitvoerde, heeft bevestigd dat de verschillen te klein zijn als mensen die in de eerste zes maanden hiv kregen, niet worden meegeteld. Deze mensen zouden al ziek zijn geworden voordat het vaccin zijn werk deed, omdat het na besmetting zes maanden duurt voordat hiv in het bloed zichtbaar is. Hoe dan ook, het is niet zo dat experimentele vaccin geen bescherming tegen aids bood. De wetenschappers hopen het dan ook als basis te kunnen gebruiken voor de zoektocht naar een effectiever vaccin.

Lees ook:Er gloort hoop voor een aids-vaccin
Lees ook:Aids-vaccin werkt niet
Lees ook:Onderzoekers stap dichterbij vaccin tegen aids
Lees ook:Hiv vaccin wordt uitgetest
Lees ook:Veel mensen die succesvol hiv-medicijnen slikken toch bang om een ander te infecteren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>