Hartjesdagen na twee jaar terug op de Wallen

IMG_20160515_125137Na twee jaar afwezigheid komen de Hartjesdagen terug. Op en rond de Zeedijk en de Wallen is het zaterdag 15 tot en met maandag 17 augustus feest. Hartjesdag was een Middeleeuws straatfeest in Haarlem, Bloemendaal en Amsterdam, met mannen verkleed als vrouwen en andersom. Vermoedelijk was het een verbastering van ‘hertjesdag’: de dag waarop gewone Haarlemmers in de bossen op herten mochten jagen, iets dat anders voor de adel was weggelegd. Mogelijk gaat het nog verder terug en is was het een oogstfeest ter ere van Hertus, de Germaanse godin van de aarde.

De Duitse bezetters verboden Hartjesdag in 1943. In 1997 werd de feestdag op de Zeedijk nieuw leven ingeblazen. In 2013 gingen de Hartjesdagen wegens geldgebrek niet door en in 2014 had te organisatie te weinig tijd om het feest voor elkaar te krijgen. Dit jaar zijn de dagen terug. Zaterdag begint met de Nacht van de Romantiek in horecazaken op en rond de Zeedijk. Zondag is de Zeedijkdag, een dag speciaal voor de buurtbewoners, met een buurtbrunch, drakendans en opera van en voor buurtbewoners. Maandag is dé Hartjesdag. Dan valt diegene in de prijzen die zich het best heeft verkleed as iemand van het andere geslacht.

Lees ook:Hartjesdagen keren terug in Amsterdam
Lees ook:Hartjesdagen Amsterdam: Nacht van de Romantiek en Hartjesdag 2016
Lees ook:Hartjesdagen op de Amsterdamse Zeedijk
Lees ook:Hartjesdagen 2011 op de Zeedijk
Lees ook:Hartjesdagen Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>