Hartjesdagen Amsterdam: Nacht van de Romantiek en Hartjesdag 2016

Vorig jaar keerden na twee jaar de Hartjesdagen terug op en rond de Amsterdamse Zeedijk.: dit jaar op zaterdag 20 en maandag 22 augustus. Zaterdag is de Nacht van de Romantiek met kleinschalige optredens in en om horecazaken. Maandag is dé Hartjesdag, met vanaf 11.00 uur een buurtbrunch en om 13.00 uur de officiële opening met een Drakendans. Vanaf 13.00 uur kan iedereen zich inschrijven in de Olofskapel voor de wedstrijd ‘Dames en Heren flaneren’. Van 14.00 tot 18.00 uur paraderen zij rond; een jury beoordeelt Vaders- of Moeders-mooiste is. Om 19.00 uur barst het straatfeest los, dat duurt tot 22.00 uur.

In de Middeleeuwen was Hartjesdag een straatfeest in Haarlem, Bloemendaal en Amsterdam, waarbij mannen verkleed als vrouwen rondliepen en vrouwen als mannen. Mogelijk was Hartjesdag een verbastering van ‘hertjesdag’: de dag waarop gewone Haarlemmers in de bossen op herten mochten jagen, de rest van het jaar een privilege voor de adel. Mogelijk gaat het nog verder terug en was het een oogstfeest ter ere van Hertus, de Germaanse godin van de aarde.  De Duitse bezetters verboden Hartjesdag in 1943. In 1997 werd de feestdag op de Zeedijk nieuw leven ingeblazen. In de loop der jaren onderging het feest veel veranderingen, zoals de input van de gay-scene en drag queens.

Lees ook:Hartjesdagen na twee jaar terug op de Wallen
Lees ook:Hartjesdagen keren terug in Amsterdam
Lees ook:Maandag 21 augustus: Hartjesdag Amsterdam
Lees ook:Hartjesdagen op de Amsterdamse Zeedijk
Lees ook:Hartjesdagen Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>